Un folklorista i un mestre excepcional: Joan Tomàs i Parés

Esplugues de Llobregat, 3 de juny de 2021.

Dijous 3 de juny a les 19.30 l’Avenç Centre Cultural ens va acollir per fer la primera xerrada després de l’inici de la pandèmia. Més d’una cinquantena de persones van assistir a un acte que va tenir dues parts. A la primer Joan Maria Puiggròs i Modolell va fer una semblança en record del que havia estat el seu mestre de música. I una segona part en què el Pau Vinyoles i la Sònia Àries ens van oferir algunes de les cançons que el mestre havia recollit a Esplugues.

Abans de començar vam repartir el número 68 de la nostra revista El Pou del Vernís i la nostra presidenta Rosa Abós i Prats va saludar les persones assistents, ens va explicar les properes activitats i ens va dir que er qüestions sanitàries no vam fer la tradicional copa de cava, però que esperem reeprendre els hàbits tradicionals en les xerrades de després de l’estiu.

El Joan ens va ajudar a conèixer el personatge des d’una visió personal basada en la relació que va tenir amb ell com alumne seu de música i ens va explicar les dificultats que tenia un catalanista com ell en veure’s obligat després de la guerra a fer les classes en castellà. Teniu a sota l’enllaç amb l’article que ha fet per al Pou del Vernis.

La Sònia Àrias de Sant Andreu del Palomar i el Pau Vinyoles d’Esplugues de Llobregat han fet una feina d’investigació sobre el mestre a Esplugues on va recollir més de dues-centes cançons i on sempre trobava col·laboració per a la seva activitat com a folklorista. Treballava conjuntament amb el Joan Amades i es van trobar que diferents cantaires de l’Orfeó l’Avenç, dirigit pel mestre Joan Tomàs, els havien preparat molt bé la feina.

Ens van cantar unes quantes cançons, van començar per “La cançó del soldat” recollida d’una cantant espluguina, Pepa la Boquetera, de nom real Josepa Brillas  d’Obiols. És una cançó, que com passa sovint amb la música popular, presenta diferents lletres i tonades. Van tocar el ball del Babau d’Esplugues recollida al Costumari pel Joan Amades amb l’ajuda del Joan Tomàs en els temes musicals i que les entitats de cultura popular han recuperat amb motiu de la revalorització que han fet de la festa de Santa Magdalena, festa tradicional d’Esplugues. Van acabar amb la “Cançó de Collserola” que ens parla de la muntanya, dels ocells, les plantes…

Molt bona la feina del Joan per fer-nos conèixer el personatge i molt bona també la feina musical de la Sònia i el Pau. Els qui no vau poder venir no us perdeu el vídeo que com sempre ens ha preparat el Josep Castells.