Sortida cultural a Gironella

Esplugues de Llobregat 25 de maig de 2024

És una sortida que va proposar i organitzar la Cami Golart amb la col·laboració del Santi i de la resta de la junta. Va ser un dia molt dens de visites i ens vam veure obligats a fer-ne alguna una mica ràpid i escurçant les explicacions que els guies ens tenien preparades. Al matí vam visitar Gironella (farmàcia Homs, centre del poble i Torre de l’amo de Viladomiu Nou), a les tres vam arribar al restaurant Can Camprubí on ens vam oferir un magnífic menjar de cuina casolana i després de dinar vam visitar els dos espais més significatius de la Nou de Berguedà (església romànica de Sant Martí i el santuari de la Mare de Déu de Lourdes d’estil neoclàssic amb elements neogòtics)

Gironella és un municipi del sud de la comarca del Berguedà que creix a les dues bandes del riu Llobregat que acull quatre colònies industrials, de nord a sud i dins la població: Cal Bassacs, Viladomiu Vell, Viladomiu Nou i Cal Metre. Cadascuna d’aquestes colònies té els elements característics que les defineixen: fàbrica, habitatges, església, torre de l’amo, etc. conformant així, un conjunt i llegat arquitectònic important, no només per a la vila, sinó també per a la comarca i el passat industrial de Catalunya.

El nucli històric de la població es desenvolupa a la part superior d’un turó on hi trobem els edificis més remarcables: una part de l’antiga muralla, l’ajuntament, construït sobre les restes del castell medieval, sota del qual hi ha el què havia estat la presó; l’església i, fins i tot, alguna casa pairal de personatges insignes de Gironella. Entre aquestes cal destacar l’antiga casa pairal de la família Bassacs, que més tard fundaria la colònia que porta el seu nom.

A la falda d’aquest turó hi transcorre el riu, amb la flora típica, nombroses famílies d’ànecs i un guèiser artificial, a més del Pont Vell, un dels elements més emblemàtics de la vila i datat al segle XIV. A la part més nova de la població hi trobem la línia evolutiva i divisòria que s’ha creat com a artèria comercial i principal: la carretera, antiga via del tren, que serveix d’eix comercial a la població.

En cadascun dels nuclis de població de Gironella hi trobem l’església. Al centre de la població hi ha l’església vella de Santa Eulàlia de Mèrida, datada del segle XIII i que durant el segle XX va ser utilitzada per a usos industrials; també hi trobem l’església nova de Santa Eulàlia construïda durant el segle XX per l’augment de població i creixement de la zona com a conseqüència de la implantació de la indústria a la zona. A Cal Bassacs hi ha la de Santa Maria de Bassacs, a Viladomiu Vell la de Sant Marc i a Viladomiu Nou hi trobem la del Sagrat Cor. Als afores de Gironella també hi ha una ermita dedicada a Sant Marc, és una església del segle XVIII i d’una sola nau enganxada a una gran roca on s’hi poden veure restes d’altres construccions anteriors.

Gironella també compta amb altres monuments de caire no eclesiàstic, entre ells en destaquem les restes del pont romànic de Sant Marc, que també s’utilitzava pel “camí de la sal” que arribava a Cardona o la Farmàcia Homs, de finals del segle XIX que encara conserva el mobiliari i la decoració de l’època. No podem oblidar tampoc, les torres dels amos de les fàbriques, de les quals vam visitar la de Viladomiu Nou.