Sortida a Vic (26 de març de 2022)

Esplugues de Llobregat 26 de març de 2022

Dissabte 26 de març del 2022 vam poder fer l’excursió que en principi havíem programat per al 28 de març del 2020 i que la covid ens va impedir de fer. Vam sortir d’Esplugues a les 8 del matí, vam esmorzar i vam dinar al Casino de Vic i a les 7 del vespre tornàvem a ser a Esplugues. Al matí vam visitar el Ccntre històric i la Planta Noble de l’Ajuntament i a la tarda el nou espai vicpuntzero i la plaça Major.

Després d’esmorzar vam anar a l’Oficina de turisme i ja amb la guia vam visitar la planta noble de l’ajuntament accedint-hi per la porta d’autoritats. A l’entrada ens esperaven els gegants que representen els comptes d’Osona i l’àguila bicèfala, els dos caps de la qual representen l’autoritat comtal i l’equesiàstica. Vam començar per la sala de la Columna que inclou la galeria dels vigatans il·lustres i el quadre de Sert “Els segadors”. A continuació una interessant sala de plens barroca, que només preveu una presència simbòlica de la premsa i la ciutadania, sort que es transmeten en directe. I, finalment, la Sala de reunions i la Sala Sert, aquesta última amb unes pintures de colors que no són habituals en l’obra de l’autor. Aquestes pintures representen “Les quatre estacions”, però cada estació és també un continent. Van ser pintades els anys 1917-1920, i van ser pensades per decorar el menjador d’un pavelló de caça d’un palau de Chantilly, prop de París. A la Casa de la Ciutat, també es pot veure la tela Heliodor expulsat del temple (1920-1921) i fragments de l’Homenatge a Orient i Ocident, que formaven part de la decoració de la catedral anterior a la guerra.

A la tarda vam anar Vicpuntzero amb una visita guiada. Ens van explicar el conjunt arquitectònic de l’església barroca de la Pietat amb el seu campanar i el jaciment arqueològic de la Capella Fonda, amb restes antigues i medievals. També vam poder veure l’audiovisual: “Vic, un viatge pel temps i l’art’” que és un recorregut per la història de la ciutat amb l’art com a fil conductor amb una potent i innovadora proposta tecnològica. 

La PlaçaMajor té forma quadrada i és la més gran de la ciutat i una de les més grans de Catalunya. El seu origen és un espai on es feia el mercat a l’època medieval, un espai que de mica en mica es va anar envoltant d’edificis, però a diferència d’altres grans places que obeeixen a un disseny previ, aquesta es va anar fent i transformant per l’acció de la pròpia ciutadania. Als quatre costats, hi ha una sèrie d’arcades que fa tota la volta de la plaça. Al mig hi ha un gran espai obert i sense pavimentar on se celebra fires, mercats i concerts. Al cantó sud-est trobem l’ajuntament, un edific gòtic amb campanar que data del 1188. Al cantó sud-oest trobem la Casa Comella, un palau modernista del segle xix. És aquí que trobem l’entrada més gran a la plaça, el carrer de Jacint Verdaguer. Al cantó nord-est, hi ha una replaça amb una estàtua i un banc circular.

D’altres edificis d’interès a la plaça són: la Casa Costa, modernista del segle XX construïda l’any 1906 pel mestre d’obres Josep Ylla, és un edifici de planta baixa i quatre pisos que destaca per les seves grans dimensions. Pren força la decoració qui hi ha a les obertures, finestres i balcons amb motius escultòrics que hi donen gran riquesa. Les composicions escultòriques dels balcons de Pere Puntí i Terra del primer pis, representen els quatre estaments socials de l’època: la pagesia, la noblesa, l’església i els menestrals. la Casa Tolosa, barroca (seglke XVIII); la Casa Moixó barroca i renaixentista (segle XVI); la Casa Beuló, barroca i gòtica (segle XVI); i la Casa Cortina, modernista del XIX.

Aquest és el cartell de la visita que no vam poder fer el 2020.