Recercat a Vic (29 de maig i d’abril de 2016). Cap de setmana intens d’activitats culturals.

Aquest any Vic és capital de la Cultura Catalana i dintre dels actes d’aquesta capitalitat destaca el RECERCAT (Jornada de recerca local dels territoris de Parla Catalana). Els actes van començar divendres 29 d’abril i van acabar diumenge 1 de maig. El Grup d’Estudis d’Esplugues som membres de la Cordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i participem activament en les seves activitats i, com no podia ser d’altra manera vam ser a Vic dissabte i diumenge.

Divendres a les 18.30 al Temple romà de Vic es va fer la Taula rodona “Oportunitats i reptes de la cultura en el context polític actual” on per primera vegada van participar representants dels governs de les Illes i el País Valencià (Jaume Gomila Director de Cultura del Govern de les Ilees Balears; Antoni Bravo i Ximo López representants de la Generalitat Valenciana). A més també vam comptar amb la presència de Lluís Puig, director General de cultura populat de la Generalitat de Catalunya i de Joan-Elies Adell represntant de la Generalitat de Catalunya a l’Alguer.

Hi van haver 3 exposicions. “Ateneus, Cultura i llibertat” que era al temple romà a la sala on es van fer les conferències, “Patrimoni oblidat, Memòria literària” al Col·legi d’aparelladors de Vic (es va inaugurar divendres a les 8 del vespres) i “Apel·les Mestres, artista total i home polièdric” al Seminari.

El lliurameent dels premis recercat va ser presidit per Honorable Conseller de Cultura, el Sr. Santi Vila, amb la presència de l’alcaldessa de Vic, la il·lustríssima Sra. Anna Erra, i comptà amb la conducció de Mariona Casas, professora de la UVic-UCC i amb una intervenció musical a càrrec dels alumnes de l’Escola de Música i Conservatori de Vic. En aquesta ocasió, els premis Recercat han guardonat l’Institut d’Estudis Eivissencs, en la modalitat d’entitat, i Antoni Pladevall i Artur Blasco, ex aequo, per al premi a la persona.

Antoni Pladevall, nascut a Taradell l’any 1934, sacerdot i historiador, estudià al Seminari de Vic i a la Universitat Catòlica de Lovaina. Autor d’un centenar de llibres i de més de tres-cents articles, ha publicat, entre d’altres, nombroses monografies locals (Centelles, Tona, Taradell, Seva…), destaca la seva vinculació a nombroses entitats i centres d’estudis. Va ser el primer president dels Amics del Romànic, membre de la Junta del Patronat d’Estudis Osonencs i de la del Centre Excursionista de Catalunya i també ha col·laborat amb els Amics del Montseny, la Institució de Genealogia i Heràldica i l’Institut d’Estudis Penedesencs, entre d’altres.

Artur Blasco, nascut a Barcelona l’any 1933, es llicencià en Biologia per la Universitat Central de Barcelona, però la seva recerca ha estat sempre vinculada al món de la música i la cultura popular i tradicional al Pirineu, essent cabdal la seva tasca per la recuperació de l’acordió diatònic a Catalunya i del cançoner de tradició oral al Pirineu, del qual n’ha publicat els 12 volums i els 80 DVD de l’obra A peu pels camins del cançoner.

Després vam fer el dinar multitudinari de la recerca local al Seminari i a la tarda hi havia dues visites: “Laura a la ciutat dels Sant” i “Josep Maria Sert” (vam veure les pintures de l’Ajuntament i la Catedral.
Després de les visitia vam tornar a Esplugues. A l’endamà hi havia dues visities més (a Folgueroles a la fundació Jacint Verdaguer) i una ruta literària per Vic.

Fotos al Facebook

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.