Història del Barri de Finestrelles

Projecció del documental: Finestrelles, orígens, vincles i lluita d’un barri de muntanya, de Laia Sanz i Laura Núñez

Esplugues de Llobregat 1 de febrer de 2024.

La projecció del documental sobre Finestrelles va servir per fer la primera conferència de l’any i per conèixer un dels barris d’Esplugues. L’acte el va presentar el Miquel Casellas que va parlar dels orígens del barri i després d’unes primeres paraules d’una de les autores del documental, Laia Sanz, i de la veïna i activista, Eulàlia Herranz vam poder veure el documental. Més de vuitanta persones van seguir amb interès el documental i les diferents intervencions de les convidades i del públic.

Va presentar l’acte el Miquel Casellas que va fer també un breu resum de la història de Finestrelles.

El Barri de Finestrelles està situat a la falda de la muntanya de Sant Pere Màrtir, entre els Torrents de La Moneda i el del Neguit. al límit amb el Barri de La Mercè de Barcelona,. A poc a poc el barri ha anat creixent, i ara està en plena expansió constructiva, edificant-s’hi uns grans blocs d’edificis.

A la part més alta hi passava el camí, que sortint del Raval de Sant Mateu portava fins a Sarrià, l’actual Avinguda dels Traginers. Al seu redós només existien temps enrere Can Cases, Can Moragues i Can Dominguet, anomenada actualment Cal Suís. A partir de l’any 1921 es van començar a edificar cases, anomenades barates, cases prefabricades que es construïen, segons la publicitat en dinou dies, a través d’una Associació que es va anomenar “Banca Social de Previsió i Estímul de Catalunya”, que amb el pas de pocs anys va resultar una estafa i el seu capdavanter va fugir a l’estranger.

La família Rocabert, propietària de Cal Suís, va urbanitzar la part més baixa, obrint quatre carrers dins la seva propietat, Santa Rosa, Bonavista, Rocabert i Pins, venent el terreny en parcel·les.

Els primers veïns que hi van anar a viure, eren de Sarrià, per fer-se una casa d’estiueig, molts d’ells eren paletes, es van construir la seva pròpia casa durant els caps de setmana, ajudant-se mútuament entre ells.

Recentment el planejament urbanístic anomenat “Pla Caufec”, va mobilitzar als veïns de Finestrelles i d’altres veïns de la població, per aconseguir un canvi urbanísticament més adient i un local social.

L’explicació de tota aquesta mobilització veïnal la vam veure en el documental “Finestrelles, orígens, vincles i lluita d’un barri de muntanya”, amb guió de Laura Núñez i realitzat per Laia Sanz, on els mateixos veïns també expliquen les seves vivències familiars viscudes en aquest barri.

Eulàlia Herranz, veïna i activista reivindicativa del barri i Laia Sanz realitzadora del documental, van explicar a grans trets, com es va desenvolupar la idea del documentat i quines han estat les problemàtiques veïnals que han anat superant, responent a les preguntes dels assistents.