Imatge de complement

Els aliments funcionals: aliments o medicació

Dijous 3 de juny a les 19.30 va tenir lloc la xerrada que va tancar les nostres activitats abans del parèntesi estival i com sempre va comptar amb una molt bona participació de gent que va seguir interessats la xerrada i van participar activament en el debat posterior.
Un Joan Puiggròs va presentar el conferenciant, que casualment és el seu fill i membre del grup d’estudis d’Esplugues. El Francesc Puiggròs és bioquímic, especialista en alimentació i treballa a la Universitat Rovira i Virgili.
La seva intervenció va saber combinar el rigor científic amb l’amenitat.

Els aliments funcionals són aliments que, a més de tenir efectes nutritius, són beneficiosos per a la salut. Neixen perquè l’ésser humà demana cada dia més a l’alimentació. Si, al començament, buscava una alimentació suficient per no presentar malalties per dèficit, ara vol que l’ajudi a millorar la seva salut i a prevenir les malalties. Fins i tot li demana més, que li proporcioni un estat de salut òptim. En resum, busquem que l’alimentació ens permeti una millor qualitat de vida.

Per a tot això van néixer els aliments funcionals, que van aparèixer per primera vegada al Japó, als anys vuitanta. Més enllà de la pròpia alimentació, aquests aliments afavoreixen el benestar físic i mental de les persones. Malgrat que a Europa no hi ha una legislació pròpia, es considera que aquests productes han de tenir forma d’aliments. Així, poden ser aliments naturals o processats industrialment (no s’hi inclouen els complements alimentosos que es presenten sota forma farmacèutica), i han d’estar inclosos a la dieta com a part d’un menú habitual.

En teoria, han de tenir una base científica que documenti els beneficis de l’aliment per permetre atribuir-li determinades propietats saludables. Com que es tracta d’aliments, no han d’induir a error al consumidor ni fer-li creure que simplement ingerint-los es puguin evitar malalties. Són, per tant, aliments i, com a tals, s’han d’incloure en una dieta saludable, variada i equilibrada.

Amb el debat es va plantejar si eren necessaris. Una de les persones assistents va plantejar que en lloc de prendre ous amb omega3 incorporats no preníem on ou normal i una sardina? També es va parlar dels aliments transgènics.

Com a conclusió sintètica podem dir que l’important és que el consumidor estigui informat correctament per poder triar lliurament el que vol menjar i el que no.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.