Encesa de torres, talaies i talaiots pels Drets Humans

Esplugues de Llobregat, 13 de gener de 2024

El Grup d’Estudis amb altres entitats d’Esplugues participem en l’Encesa de torres, talaies i talaiots de la Mediterrània PELS DRETS HUMANS. Esplugues hi participem per primera vegada organitzat per la Vida d’Esplugues, Veïns i Veïnes d’Esplugues, Grup d’Estudis d’Esplugues i l’Avenç Centre Cultural. A les 12.45 i a les 18.15 vam llegir el manifests i vam cantar el Viatge a Ítaca de Lluís Llach i a 13 i a les 18.30 vam encendre la Torre de fum al matí i de llum al vespre.

Dissabte 13 de gener de 2024  ha tingut lloc l’Encesa de torres a la Mediterrània pels drets humans que un any més segueix amb la voluntat de sensibilitzar la població sobre la situació que viu el Mediterrani on moltes persones que es veuen obligades a abandonar casa seva hi perden la vida cada any. I per l’altra, reivindicar i posar en valor les torres, talaies, talaiots i fortificacions com a patrimoni històric i cultural present al conjunt dels territoris de parla catalana.

La iniciativa, nascuda a Mallorca l’any 2016, any rere any ha anat agafant força i cada cop aplega més territoris, escampant-se per les Illes Balears, Catalunya, el País Valencià, la Franja, Catalunya del Nord, Murcia, Andalusia repartits en diferents punts del litoral mediterrani. 

Enguany, l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) ha fet el paper de coordinador per tercer any consecutiu dels territoris deCatalunya, País Valencià, la Franja i Catalunya del Nord, aconseguint la fita d’una cinquantena de torres participants repartides en quaranta municipis, als quals encara s’han de sumar la resta de torres participants dels territoris coordinats pel Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació i Amnistia Internacional. En aquest context, la nostra coordinació ha comptat amb la col·laboració i suport del Fons Català de Cooperació, el Consell Comarcal del Maresme, la Federació d’Instituts d’Estudis del País Valencià, el Museu Marítim de Barcelona, el Grup d’Estudis Històrics de la Mediterrània Occidental del Departament d’Història i Arqueologia de la Universitat de Barcelona i la Federació de Municipis de Catalunya, així com també amb el suport del patronat de l’IRMU format pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i la Federació d’Ateneus de Catalunya.

Per aquesta edició la iniciativa incrementa el nombre de torres participants, passant de 33 el 2022 a 50 aquest 2024. Participaran les poblacions catalanes de Cadaqués, Sant Vicenç de Montalt, Vilassar de Mar, Castelldefels, Sant Just Desvern, Santa Susanna, Esplugues de Llobregat, Santa Oliva, Vila-rodona, Falset, Verdú, Àger, Lleida, La Terreta (Tremp), Batea, Tortosa, Campredó, Amposta, La Ràpita, Alcanar i la Sénia; a la Ribagorça aragonesa, les poblacions d’Areny de Noguera, Montanyana (el Pont de Montanyana), Viacamp-Lliterà, Lluçàs (Tolba) i Benavarri; al País Valencià, els municipis de RossellCarrícolaDéniaPedreguerTeuladaPetrerEldaMonòver i El Pinós; i a la Catalunya del Nord, el municipi de Prats de Molló (Conflent). Amb tot plegat, enguany es comptarà entorn a 150 punts que s’encendran en el marc de la inicitiava entre els diferents territoris mediterranis. 

La jornada presenta la següent estructura: a les 12.45 hores té lloc la lectura del manifest escrit enguany per Josep Vallverdú i Aixalà, poc després d’haver tancat l’any de commemoració del seu centenari des del govern de la Generalitat de Catalunya, a les 13.00 hores es produeix l’encesa de fum, i l’acte de matí acaba, en alguns casos, amb la cantada del Viatge a Ítaca de Lluís Llach. A la tarda, es retorna a les torres a les 18.00 hores per llegir de nou el Manifest i a les 18.30 hores encendre les bengales de foc.

Així doncs, us animem a sumar-vos en els diferents actes que es celebraran durant la jornada del dissabte i a fer força per reivindicar aquesta iniciativa. 

Adjunt a la notícia trobareu el programa de cada punt d’encesa que participen coordinats des de l’IRMU.