El barco. 70 anys d’història, arquitectura i vida

Esplugues de Llobregat, novembre 2022.

A l’Avenç Centre Cultural el passat dijous 23 de setembre vam presentar una conferència sobre “El Barco”. un altre edifici singular en perill. La conferència va anar a càrrec de la Irene García Muñoz i és fruit del magnífic treball que ha fet dirigida per la Lídia Verdier Guasques sobre els orígens i les vivències del veïnat de l’edifici. La Lídia també va intervenir per posar en context l’edifici en el corrent de l’arquitectura racionalista.

Així doncs, l’origen de la conferència és una recerca duta a terme per la Irene, estudiant del Grau d’Història de la Facultat de Geografia i Història, en el marc del conveni de pràctiques externes per a estudiants entre la Universitat de Barcelona, la Coordinadora de Centres de Parla Catalana i el Grup d’Estudis d’Esplugues.

Aquest treball de la Irene de la Lídia és el que hem publicat ara. Hem hagut de fer un important esforç econòmic i la publicació ha anat íntegrament a càrrec del Grup d’Estudis d’Esplugues. No hem tingut cap suport de l’ajuntament ja que el govern municipal ha decidit enderrocar l’edifici i no han fet cap cas dels suggeriments que des de la ciutadania se’ls ha fet arribar perquè es replantegin, basant-se en dades objectives, un enderrocament que no pensem, amb el elements que tenim, que estigui justificat.

Aquest llibre explica la història , les caràterístiques de l’edifici i les vivènciaes dels seus veïns i veïnes, però també és un manifest de defensa d’un edifici singular que pensem que val la pena de conservar. En tot cas l’ajuntament no ha justificat econòmicament que sigui més barat enderrocar un edifici, i endemnitzar els llogaters que reabilitar-lo i més tenint en compte que es perd un parc municipal de 30 pisos que en aquesta situació de crisi ajudaria a moltes famílies vulnerables.

No trobem que tingui sentit enderrocar un edifici que cap informe diu que estigui en estat ruïnós. Compensar la zona verda que es perd en un altre lloc de municipi i rehabilitar-lo, mentre cap informe independent demostri el contrari, ens permetria tenir uns habitatges públics a un preu notablement inferior al que ens costaria fer-ne de nous. I més tenint en compte que ens quedarem sense pisos i haurem de fer una despesa important en l’enderroc i les indemnitzacions. Tampoc és una necessitat ampliar la zona verda del parc dels Torrents amb l’espai que ocupa l’actual edifici del Barco.

Pensem que per opinar s’ha de conèixer la realitat i aquest llibre contribueix a fer-ho. La primera part del llibre ens permet conèixer la història de l’edifici i ha anat a càrrec de la Irene Garcia Muñoz, la segona part escrita per la Lídia Verdier Guasques explica la història de l’edifici i, finalment, la tercera part, redactada per la també per la Inés, ens explica les vivències del Barco.

Esperem que la lectura us serveixi per poder opinar amb més coneixements sobre la importància de l’edifici.