Sortida a Moià

El 15 de novembre vam fer una sortida a Moià on vam visitar la casa de Rafael de Casanovas (amb la planta principal dedicada al 1714 i la segona dedicada al museu arqueològic) i les coves del Toll que van ser una sorpresa per a molts de nosaltres. Vam acabar així els actes relacionats amb el 300 aniversari del 1714. Vam dinar i esmorzar, molt bé per cert, al al restaurant el Toll de Collsuspina. 

Les COVES PREHISTORIQUES del Toll, a la comarca natural del Moianès una de les coves prehistòriques d’Europa més rica en fauna del QUATERNARI. A la cova prehistòrica del Toll s’han trobat restes de foc i uns pocs sílex corresponents al Mosterià ens demostren la presència humana de l’home Neandertal durant el Paleolític Mitjà (entre 100.000 i 40.000 anys d’antiguitat) a la comarca (Bages). La visita a les coves prehistòriques i al museu arqueològic serveixen per conèixer més sobre la presència humana de l’home Neandertal durant el Paleolític Mitjà (entre 100.000 i 40.000 anys d’antiguitat).

En la casa del segle XVI, va néixer, pels volts del 1660, Rafael Casanova, protagonista de la defensa de Barcelona l’11 de setembre de 1714. Fill d’una família dedicada al comerç del gra i la llana, amb una sòlida posició a Moià, es va instal·lar a Barcelona per cursar-hi estudis de Dret i exercir-hi la seva carrera professional. Des d’allà, com a membre del govern de la ciutat, va seguir el desenvolupament de la guerra de Successió, en la qual tindria un paper rellevant. Actualment, la casa acull una exposició que mostra les claus del conflicte: des de l’esclat d’una guerra internacional per determinar el successor a la corona espanyola després de la mort de Carles II sense descendència fins a la caiguda de la ciutat de Barcelona a mans de les tropes borbòniques, mentre Rafael Casanova era responsable de la defensa de la ciutat com a conseller en cap i comandant de la Coronela.

En el museu arqueològic de Moià podem veure les restes trobades al complex de les coves prehistòriques del Toll. Aquest complex l’integren quatre cavernes i un avenc que es formaren durant el període del Pliocè en el Quaternari. La cova principal té la forma d’una gran T amb dues sortides i un recorregut de quasi dos quilòmetres, dels quals 158 metres són visitables. Part del seu interior és ple de sediments, arrossegats pel torrent, que es barregen amb les restes dels animals i dels homes que hi ha viscut en els darrers 100.000 anys. El museu arqueològic està organitzat en diferents espais temàtics, que a partir de les restes trobades a les coves del Toll, permeten estudiar la prehistòria al Moianès. Hi ha els següents apartats:

  • situació geogràfica de la cova
  • la formació geològica
  • la fauna del Quaternari (ós de les cavernes)
  • la presència humana i les seves conseqüències (estil de vida, treball, eines, malalties i mort, enterraments, dolmens…).

Les nostres sortides culturals sempre tenen un bon complement gastronòmic. En aquest cas va ser el Restaurant el Toll de Collsuspina on ens van servir un bon esmorzar i un bon dinar.

Fotos de la sortida a Moià al Facebook

 

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.