La sanitat a Esplugues de la postguerra a l’actualitat

Esplugues de Llobregat 5 de maig de 2022.

El passat dijous 5 de maig el grup d’Estudis d’Esplugues vam organitzar un xerrada sobre la sanitat a Esplugues. Hi van intervenir el Joan Galtès amb una experiència de molts anys col·laborant amb la Creu Roja i un bon grapat com a president, l’Hermínia Villena que ens va explicar la seva experiència com a metge a Can Vidalet des de la transició democràtica a l’actualitat. El Santi va fer un resum de l’evolució de la Sanitat al llarg del segle XX i va explicar la sanitat durant el franquisme fruit d’una petita investigació que va fer amb la Rosa a l’arxiu municipal.

La primera va intervenció va ser la del Santi que va explicar els orígens de les diferents mesures de protecció social que comencen a l’Alemanya de Bismark i es van estenent per tota Europa, a Espanya cal destacar especialment la tasca de la República. La sanitat universal tal com l’entenem ara com a servei universal de salut comença a aplicar-se a Europa després de la Segona Guerra Mundial però a Espanya haurem d’esperar a l’arribada de la democràcia per posar-nos al nivell de la resta de països europeus amb l’arribada del primer govern socialista i la coneguda popularment com la llei Luch. El franquisme com passa també amb l’educació suposa un pas enrere com ho demostra la disminució dels recursos que l’estat dedica a la sanitat. La primera actuació imprtant en matèria sanitària es dona el 1942 amb la creació de l’assegurança obligaròria de malaltia (SOE),
coneguda com el “seguro” que segons diu la pròpa llei ja estava “establecido en muchos países de Europa” y “no se había implantado en España”. I el 1947 es va aprovar l’assegurança de obligatòria de vellesa i invalidesa.

El Joan a més d’explicar-nos els orígens de la Creu Roja que va ser fundada el 1904 i va ser una de les primeres de la comarca. Estem molts anys sense notícies de la seva activitat fins l’any 36 que sabem que es va instal·lar en una torre al carrer doctor Torró. El Joan hi va entrar l’any 51 i s’hi va estar uns 37, 14 d’ells de president. Ens explica els canvis des que es centrava a col·laborar en l’assistència sanitària i participava en els primers auxilis en les diferents activitats populars o esportives fins que va centrar en les ambulàncies.

La Hermínia Villena va explicar l’evolució de la sanitat des del pas de l’atenció primària als CAPs a partir de la seva visió com a pediatra a la sanitat pública a Can Vidalet. Va destacar la reforma primària que va començar l’any 1985 i a Esplugues es comença a aplicar l’any 89. El CAP Lluís Millet s’havia inaugurat l’any 1976 i l’any 1995 s’inaugura el CAP de la Bòvila amb presència del president de la Generalitat Jordi Pujol. El La foto següent veiem el president amb l’Hermínia el dia de la inauguració.

A continuació teniu la gravació íntegra de la conferència, l’article del Santi que es va publicar al Pou del Vernís 71 amb el títol Orígens i evolució de la sanitat pública. La xerrada del doctor Pere Pere Riera Blanco publicada a cura del Joan Maria Puiggròs a la Miscel·lània III. Tenim també la xerrada sobre la Creu Roja del Joan Galtes publicada a la Miscel·lània IV, així com la de la Cinta Lahoz sobre les fàrmàcies publicada a la mateix Miscel·lania. El darrer document és el powerpoint de l’Hermínia en aquesta conferència amb el títol Dels ambulatoris als CAPs.

Gravació íntegra de la conferència.