LA RUTA HISTÒRICA “DE LA MÀ D’ESPLUGUES”: UNA RUTA DE TOTS?

LA RUTA HISTÒRICA “DE LA MÀ D’ESPLUGUES”: UNA RUTA DE TOTS?

El patrimoni cultural és la herència rebuda dels avantpassats, i constitueix el testimoni de la seva existència, de la seva visió del món, de les seves formes de vida presents i passades i de la manera d’ésser d’un o diversos pobles, i és també el llegat que es deixa a les generacions futures.1 Aquesta definició assenyala la importància que té per a la identitat d’un poble la salvaguarda i posada en valor del seu patrimoni cultural. Una cura que ha de ser realitzada per tothom.

Així doncs, a partir de la idea abans esmentada, avui dia molts ajuntaments del nostre entorn intenten recuperar la memòria del passat creant una sèrie d’equipaments i/o elements culturals buscant la finalitat de recuperar la importància del seu patrimoni local. I és en aquest punt on apareix l’Ajuntament d’Esplugues amb la seva nova ruta històrica, De la mà d’Esplugues. Una iniciativa molt interessant que pretén convidar els visitants i ciutadans de la població a passejar pels llocs més representatius del nucli antic a partir d’un itinerari turístic senyalitzat. A més, aquesta nova ruta incorpora la novetat de poder accedir a la informació, a través de telèfons mòbils, mitjançant codis QR instal·lats als diferents panells informatius.

Aquest producte cultural, inaugurat al desembre de 2013, sembla que en un principi té tots els requisits necessaris per ser un èxit. Però, mentre que el resultat ha estat òptim, no podem dir el mateix de la seva creació. Un pot imaginar-se que quan el consistori d’una població té la idea de realitzar un producte cultural, a banda de comptar amb els tècnics municipals i algun expert en la matèria, és també ètic i formalment correcte que també demani consell – encara que sigui únicament per tenir una opinió -, a aquelles entitats locals que treballen el patrimoni. I a més quan es tracta d’un Ajuntament que s’enorgulleix de vetllar i garantir la participació ciutadana com un dels signes d’identitat de les actuacions municipals. Cert és, tal i com va afirmar el regidor de cultura, a la presentació de la ruta que es fa ver el dimecres 5 de febrer per a les entitats i associacions que tenen cura de la recuperació i conservació del patrimoni i la història local (Associació Àgora d’Esplugues, Associació dels Amics dels Museus i del Patrimoni d’Esplugues de Llobregat, i Grup d’Estudis d’Esplugues) que en la elaboració del nou itinerari l’Ajuntament va tenir molt en compte les opinions i els consells d’aquestes entitats.

Bé, això no és del tot cert! El Grup d’Estudis d’Esplugues va tenir coneixement de la creació d’una nova ruta senyalitzada a l’octubre del 2013 i ràpidament va demanar poder col·laborar amb l’Ajuntament en la seva elaboració. La sorpresa va arribar quan ens vam assabentar que la ruta ja portava molt temps preparant-se i, de fet, quedava molt poc per a la seva inauguració (ens agradaria incidir que aquesta resposta no va venir de cap membre de l’Ajuntament). Aquesta actitud del consistori va decebre molt la nostra entitat, sobretot, pel fet de que no es consultés a una associació local que al 2014 farà 20 anys que porta defensant i posant en valor el patrimoni d’Esplugues de Llobregat. Un sentiment, que en la trobada del 5 de febrer, se li va transmetre al regidor de cultura quan aquest va destacar que en la creació de la ruta havien participat totes aquelles entitats que vetllen per la cura de la herència dels nostres avantpassats.

CRISTIAN DOMÍNGUEZ

FEBRER 2014

1 Coma, L., y Santacana, J. (2010). Ciudad educadora y patrimonio: Cookbook of heritage. Somonte-Cenero. Gijón: Ediciones Trea.

 

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.