Inauguració de l’exposició 25+3 del Grup d’Estudis

El 2 de febrer a les 7 del vespre vam inaugurar l’exposició 25+3 a la sala d’exposicions del Casal de Cultura Robert Brillas. La sala es va omplir i va presentar i cloure l’acte la Marta Alarcon. Hi van intervenir l’Eduard Sanz, primer tinent d’alcalde de l’ajuntament, i la regidora de cultura Maribel Aguilera. Per part de l’Institut Ramon Muntaner ho van fer la directora Mari Carme Fernandez i el vicepresident Josep Santesmases. Al final ho van fer els presidents i presidentes que ha tingut l’entitat, començat per la primera, Roser Camps, seguida de Jordi Figueras, Joan Maria Puiggròs, Santi Campo i per acabar l’actual presidenta Rosa Abós i Prats. L’exposició és un molt bon recull de la feina feta durant aquests 28 anys.

L’exposició estava dividida en vuit plafons: Inici del grup d’Estudis, Els casaments, Trobades mensuals amb la gent gran, Tradicions de Cultura Popular, Costums I Entitats d’Esplugues;  Caminades i aplecs a Sant Pere Màrtir, Publicacions del Grup d’Estudis, El Pou del Vernís, Sortides Culturals, Sant Jordi poètic i musical i, finalment, El Barco. Cadascun d’ells presenta un disseny diferent i alterna textos, fotografies, cartells, fulls informatius…

Agraïm a la Marta Alarcón que va actuar com una perfecta mestra de cerimònies la seva contribució presentant i cloent l’acte, així com a la representació de l’Ajuntament i de l’Institut Ramon Muntaner el seu suport participant en la inauguració de l’exposició.

La regidora de cultura; Maribel Aguilera ens va felicitar i va destacar que som una eina transmissora i investigadora del coneixement de la nostra ciutat destacant la nostra tasca investigació antropològica, social i històrica de la nostra població.

La Mari Carme Jiménez, directora de l’IRMU, ens va agrair la tasca de col·laboració amb les activitats de l’IRMU i es va comprometre a col·laborar també en les nostres activitats.

En Josep Santasmases, vivepresident de l’IRMU i president de la CCEPC va destacar la feina dels centres d’estudis que van començar aprofitant les escletxes que anava deixant la dictadura franquista i que posteriorment van viure un gran desenvolupament amb la transició democràtica. Avui en dia són un model d’estudi i coneixement d’èxit i estan escampats arreu el territori amb més de 130 entitats.

Eduard Sanz, primer tinent d’alcaldia, va destacar la importància que una entitat que es dedica a investigar i difondre la nostra història tingui una trajectòria que li permeti explicar la seva pròpia història. Va destacar que posem les persones en el centre dels nostres estudis i es va comprometre a seguir col·laborant amb el Grup d’Estudis i si pot ser anant més enllà.

Quan una entitat celebra el seu aniversari és perquè  ha estat capaç d’impulsar un treball al llarg dels anys. Com passa sempre es passen millors i pitjors moments però s’ha donat una trajectòria en la qual hi ha hagut la col·laboració de moltes persones, moltes de les quals continuen actives, algunes que ens han deixat i van ser recordades en les diferents intervencions. Per celebrar aquest aniversar vam pensar que la intervenció dels presidents i presidentes que ha tingut l’entitat era la millor manera de representar el conjunt deI Grup d’Estudis.

La Roser Camps (1994-2002) va explicar que una tarda de l’octubre de 1994 unes poques persones es van reunir a l’Avenç. Teníem un repte molt difícil: preservar el poc patrimoni que llavors quedava a Esplugues. Aquesta era la finalitat principal. En el fulletó que es va editar en el moment de la fundació parlem de recerca, d’estudi, d’anàlisi, identitat, de salvaguarda i divulgació. Va acabar recordant les moltes persones que ens han deixat i que havien col·laborat amb el grup i ens va esperonar a continuar treballant en la protecció de la memòria d’un poble que ara en diuen ciutat.

El Jordi Figueres (2002-2003) va explicar que el Grup d’Estudis havia patit moltes tensions internes en relació a la protecció d’un patrimoni que vèiem que anava desapareixent. En aquella crisi vaig agafar la presidència perquè pensava que el Grup d’Estudis havia de tenir les dues funcions: la història s’havia de rescatar, estudiar i fer-ne difusió però també s’havia de defensar. Va acabar dient que li va tocar una època de crisi però es va acabar tirant endavant l’exposició dels casaments que va servir per reviscolar el Grup d’Estudis.

El Joan Puiggròs (2003-2007) va parlar de la seva presidència com un servei a la societat espluguina i a Catalunya: la immensa quantitat dhores i treballs que em va ocupar són les més ben emprades de la meva vida. Però el meu currículum fora del tot injust si no esmentés que, al darrere meu, hi havia col·laboradors i col·laboradores que van cremar moltes hores del seu temps lliure per reeixir en aquest projecte del Grup dEstudis de forma del tot altruista i  de servei a la societat.

El Santi Campo (2007-2013) va començar explicant que un dia el Joan Puiggròs li va dir que el Grup d’Estudis passava un moment difícil que calia incorporar més persones a la junta i va decidir de col·laborar i que la participació de la ciutadania en les activitats va demostrar que el GEE era necessari. Va dir també que es van començar les activitats a la xarxa que permeten millorar la difusió de la feina feta. Va destacar la importància de la feina de la Rosa Abós, primer a la junta i després de presidenta. I va acabar remarcant la feina de continuïtat i de bon ambient que hem sabut crear col·lectivament i el fet que tant el Joan com ell segueixin a la junta ho demostra.

La Rosa Abós (2013) va remarcar el treball com equip I també que per ella la gent del Grup d’Estudis som amics. Va voler destacar també la feina del Rafel Marco i l’alegria que ens dona que la seva filla Anna Maria s’incorpori a la junta. Va elogiar el Josep Castells per tota la feina de l’exposició, especialment en el disseny que trobem molt encertat. Va acabar cridant els membres de la junta per fer la foto de grup amb les persones que van intervenir a l’acte.

Va cloure l’acte la Marta Alarcón convidant-nos a una copa de cava.

És la versió definitiva del vídeo després de corregir alguna errada.