Els camps de concentració del franquisme

Esplugues de Llobregat, 7 d’octubre de 2021

Reprenem les activitats habituals del primer dijous de cada mes a l’Avenç Centre Cultural a les 19.30 amb una conferència de l’Enric Giner sobre Els camps de concentració del franquisme amb una sala plena d’un públic molt interessat i participatiu.

Sempre procurem en les nostres activitats que la realitat espluguina hi sigui present però sense oblidar que a més de ciutadans del món formem part d’una realitat lingüística i cultural. Aquesta conferència de L’Enric Giner compleix tots dos requisits. El nostre conferenciant l’Enric Giner és un espluguí de socarrel, sense que això signifiqui cap desconsideració per als espluguins d’adopció, i ha dedicat una part molt important de la seva vida a treballar pel nostre poble des de l’ajuntament, amb diferents responsabilitats tant laborals com polítiques. Li agraïm, doncs, que vulgui ser aquí avui amb nosaltres.

L’Enric no és la primera vegada que ens acompanya també va ser amb nosaltres ara fa gairebé 10 anys (4 de novembre del 2011) a la conferència amb Pompeu Huguet, un espluguí a la batalla de l’Ebre. Avui continuarem recordant la memòria històrica local que també és universal perquè com diu en Raimon “qui per els orígens perd la identitat”.

En la presentació de la conferència que ens va enviar l’Enric ens deia que “cada any entorn el 27 de gener la UNESCO rememora les víctimes dels camps de concentració nazi, les víctimes de l’holocaust i ratifica el seu compromís de lluitar contra l’antisemitisme, el racisme i tota forma d’intolerància.

En el cas espanyol, no ha estat fins ara, i molt recentment, que el Consell de Ministres del Govern de l’Estat celebrat a finals de juliol d’aquest any, amb l’aprovació del projecte de Llei de Memòria democràtica, introdueix dues noves dates al calendari: 8 de maig dia del Exiliats i 31, d’octubre dia de les víctimes del franquisme. Aquest projecte de lei està pendent d’aprovació per Parlament espanyol.

El periodista Carlos Hernández, identifica uns 300 recintes en els quals van estar presoners entre 700 mil i un milió de persones.

En els camps de concentració de Franco, diu el mateix periodista Carlos Hernández “no va haver-hi càmeres de gas, no va haver-hi genocidi de njueus o gitanos, va haver-hi un veritable holocaust ideològic, una solució final contra els qui pensaven diferent”.

L’ombra d’Auschwitz va planejar sobre els camps de concentració nazis. Un exemple paradigmàtic va ser el camp de concentració de Miranda d’Ebro (Burgos).

A través de l’experiència vital del soldat de la lleva de biberó Miquel Giner, presoner en el camp de concentració del Burgo de Osma (Sòria), farem un breu recorregut sobre el sistema de camps de concentració franquistes.

Aquí teniu la conferència escrita i en vídeo amb unes fotos dels camps de concentració al final del video.