EL BARCO: 70 anys d’història, arquitectura i vida (1949-2021)

Esplugues de Llobregat, 23 de setembre de 2021.

A l’Avenç Centre Cultural el passat dijous 23 de setembre vam presentar una conferència sobre “El Barco”, un edifici singular ja que actualment la seva supervivència està en perill. Com que ja teníem programades les tres conferències fins a final d’any vam voler-lo fer aquest mes de setembre. La conferència de la Irene García Muñoz s’ha basa en el magnífic treball que ha fet dirigida per la Lídia Verdier Guasques ha sobre els orígens i les vivències del veïnat de l’edifici. La Lídia també va intervenir per posar en context l’edifici en el corrent de l’arquitectura racionalista. El resultat ha superat totes les nostres previsions tant pel contingut del treball com per la màgnífica resposta del públic que amb més de 90 persones vam assolir el màxim aforament permès..

Es tracta d’una recerca duta a terme per la Irene García Muñoz en el marc del conveni de pràctiques externes per estudiants entre la Universitat de Barcelona, la Coordinadora de Centres de Parla Catalana i el Grup d’Estudis d’Esplugues, i en aquest cas, estudiant del Grau d’Història de la Facultat de Geografia i Història.

La xerrada va anar a càrrec de dues ponents: de la Irene que va presentar els resultats de la recerca sobre l’edifici conegut com “El Barco” i de la Lídia Verdier Guasques, que va parlar de l’arquitecte autor del projecte Climent Maynés Gaspar i de l’estil de l’edifici.

La Irene ens va contextualitzar el moment, així vam saber de la necessitat de nous habitatges per acollir l’emigració que arribava de diferents punts de l’estat espanyol, de la propietat del terreny on es va construir i dels beneficis fiscals a què es va poder acollir, del règim de lloguer de tots els pisos des del primer moment fins a l’actualitat. També ens va parlar dels habitants des dels seus inicis a principis de la dècada dels anys 50 del segle passat, de la seva procedència, de l’estima a l’edifici. I, finalment, de l’acolliment dels nous immigrants ja en aquest segle XXI. Actualment l’edifici està en perill d’enderrocament ja que està situat en zona verda, però el fet que sigui propietat de l’ajuntament afavoreix la possibilitat de conservar-lo cosa que nosaltres creiem necessària pel seu valor històric, vivencial i arquitectònic.

Vam escollir l’estudi del Barco perquè es tracta d’un edifici que està en perill de demolició i pensàvem que valia la pena conèixer la seva història i les vivències de la gent que hi ha viscut i que hi viu. Per protegir el patrimoni primer de tot cal coneixe’l perquè només així ens el podrem estimar i ens podem plantejar de protegir-lo.

Com va dir la Irene al final de la conferència l’edifici tot i el seu aspecte exterior descurat per manca de manteniment cap informe que coneguem diu que estigui en ruïnes i també va destacar que hi ha gent que creu que el Barco té valor patrimonial. El treball demostra que el Barco pot ser un element patrimonial que ens ajudi a explicar el passat i el present d’Esplugues, és testimoni de la història del segle XX i de part del segle XXI, ens pot ajudar a entendre la relació entre habitatge social i arquitectura racionalista i també és protagonista de l’acolliment de persones migrants tant dels que van venir a partir dels anys 60 però també dels qui venen ara per buscar un futur millor.

Això només és un tast de la conferència, a continuació la teniu la íntegra i no us la podeu perdre si voleu saber més coses sobre el Barco.