Per defensar el patrimoni hem d’aprovar la “Declaració de Béns Culturals d’Interès Local”

Esplugues de Llobregat 1 de setembre de 2021

Comença el curs polític i amb coherència amb la nostra activitat continuada des de la nostra fundació de defensa del patrimoni arquitectònic volem insistir al govern municipal que s’ha de complir amb l’acord de ple del 17 de juny de 2020 i iniciar els treballs per a un nou Catàleg de Béns culturals d’interès local.

El ple municipal del 17 de juny del 2020 es va aprovar una moció d’ERC que instava l’equip de govern a iniciar abans de finals d’any els treballs per a un nou catàleg de Béns culturals d’Interès local. El GEE vam manifestar que volíem participar en la seva elaboració, però no n’hem sabut res més. Ja portem molt anys de retard i s’hauria d’agilitzar el tema. Com que el punt de partida és l’inventari de la Diputació podríem començar a treballar intercanviant-nos propostes per escrit i amb alguna trobada telemàtica.

Al novembre de 1977 l’ajuntament va aprovar el “Catálogo de Edificaciones Historico Artísticas y conjuntos paisajísticos de la Villa de Esplugues de Llobregat” que protegia un conjunt de 29 elements. L’any 1984 va aprovar un nou “Catàlogo de Edificaciones Histórico Artística y Conjuntos paisajísticos” que recull un conjunt de 59 elements, algun dels quals van ser posteriorment descatalogats i enderrocats per afavorir diferents projectes especulatius. Són les vivendes de Cal Pons, Can Biel i Can Cases, Vila Maria o casa Galceran i el Balcó de Can Tomba (al carrer Sant Mateu, al costat de la Ronda de dalt)

L’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat, el dia 15 de juny de 2004, sol·licità per escrit a l’Àrea d’Infraestructures, Urbanisme i Habitatge de la Diputació de Barcelona la redacció de l’Inventari del Patrimoni Històric, Arquitectònic i Ambiental d’Esplugues de Llobregat. El dia 4 de març de 2006, la directora del treball, Raquel Lacuesta Contreras, doctora en història de l’art i cap de la Secció Tècnica d’Investigació, Catalogació i Difusió (STICD) del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL), convocà els arquitectes Ramon Calonge Vallbona i Lluís Cuspinera Font, i la doctora en història de l’art Mercè Vidal i Jansà, als quals proposà la confecció d’aquest Inventari. A l’equip es va unir des de l’inici la historiadora adscrita a la Secció, Imma Vilamala Aliguer. Fruit d’aquesta feina es va fer públic el 2007 aquest Inventari.

Després d’uns anys guardat al calaix l’any 2012 va servir de base per iniciar els tràmits per a l’aprovació de la nova Declaració de Béns Culturals d’Interès local que va comptar amb la nostra activa participació i que després de ser aprovada en ple. Es va oblir el corresponent període d’al·legacions que s’havien resoldre el el febrer derl 2015. Els grups der l’oposició van demanar temps perquè no se’ls havia donat amb temps el dictamen i el tema enlloc de portar-se al ple següent va quedar , va quedar indefinidament sobre la taula.