EL BRESSOL DE CATALUNYA. La consolidació i feudalització dels comtats catalans (s.X – XI)

Esplugues de Llobregat 2 de juny de 2022.

Per entendre el present s’ha de conèixer el passat i el Cristian Dominguez el dia 2 de juny a l’Avenç Centre Cultural ens va donar una magnífica lliçó d’historia molt valorada per les moltes persones que el vam seguir. L’acte el va presentar la nostra presidenta Rosa Abós. Es tractava del segon capítol dels tres que dedicarà als orígens de Catalunya. La segona va ser al desembre del 2021 i podreu accedir al seu contingut en l’enllaç que teniu a sota. La tercera serà l’any vinent.

No podem sintetitzar en dues línies tot el que vàrem escoltar en més d’una hora, però si que podem resumir que les decisions dels comtes catalans van tenir una gran repercussió per el futur de Catalunya. La nostra història no es va engendrant de manera  individual, ens hem de situar en l’època de les invasions musulmanes a territoris cristians. Hem de tenir en compte que les diferències a l’hora de defensar-se de qualsevol agressió vingués del nord o del sud eren notables, només cal recordar l’atac d’Almansor als comtats catalans, seguit del saqueig i destrucció de la ciutat de Barcelona. Les ràtzies, atacs per sorpresa  i ràpids eren especialment temuts.

Es dividien els  territoris per herències provocant guerres interminables entre germans i parents. La cobdícia dels que manaven o volien fer-ho no tenia aturador, eren temps en que la vida de les persones no valia res.

El resum està basat en l’article de la Rosa Abós i Prats que podreu llegir íntegre al proper número de la Crònica de la Vida d’Esplugues. Un cop publicada la revista el reproduirem íntegrament.