EL BRESSOL DE CATALUNYA. La unió entre el comtat de Barcelona i el segle d’Aragó (s. XI i XII)

Esplugues de Llobregat, 11 de maig de 2023.

La tercera conferència del Cristian Domínguez sobre els orígens de Catalunya va ser seguida amb interès per la seixentena de persones que tenien ganes de conèixer un moment molt important de la nostra història com va ser la unió dels comtats catalans amb el regne d’Aragó. La conferència va tenir lloc al Casal Robert Brillas i va ser presentada per la nostra presidenta Rosa Abós.

Sota el regnat de Ramon Berenguer III, a principis del segle XII el comtat de Barcelona consolida la seva preeminència sobre la resta de comtats i també s’inicia l’expansió per Occitània amb l’annexió per matrimoni del Comtat de Provença. Una preeminència que no estarà lliure de conflictes interns.

Ramon Berenguer IV, dit el Sant (Barcelona, 1116/1119 – Lo Borg Sant Dalmatz6 d’agost del 1162), fou comte de Barcelona i Girona (11311162), príncep d’Aragó i comte de Ribagorça –on exercí la potestas– (11371162) i regent del comtat de Provença (11441161) –on s’esmenta com a Ramon Berenguer II. En llatíRaymundus Berengarii, Dei gratia comes Barchinone, princeps Aragonum atque Illerde ac Dertuse marchio.

Família

Fill de Ramon Berenguer III i Dolça de Provença, a qui succeí en el tron comtal de Barcelona el 1131, mentre el seu germà Berenguer Ramon succeïa al seu pare en el tron comtal de Provença. Era net per línia paterna de Ramon Berenguer II i Mafalda de Pulla-Calàbria, i per línia materna de Gerbert de Gavaldà i Gerberga de Provença.