Assemblea General del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat (2023)

Sant Feliu de Llobregat, 13 d’abril de 2023.

Aquest any no vam poder assistir a l’Assemblea General del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat perquè ens coincidia amb el nostra tradicional Sant Jordi Poètic i Musical d’Esplugues de Llobregat.

Reproduïm la crònica de l’assemblea publicada a elbaix.cat.

El passat dijous, dia 13 d’abril, es va reunir al Centre Cívic Mas Lluí de Sant Feliu de Llobregat, l’assemblea anual del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat (CECBLL) (a la fotografia).

L’acte fou presidit per Genoveva Català, presidenta del Centre, i pel vicepresident Jordi Sicart, que van presentar els diferents punts de l’ordre del dia que van ser aprovats per unanimitat pels socis i sòcies presents.

Al llarg de l’assemblea es van exposar i aprovar les memòries del 2022 del Centre, dels premis de Reconeixement Cultural del Baix Llobregat, del Museu de la Colònia Sedó d’Esparreguera, del Centre Cívic Mas Lluí de Sant Feliu i de la Xarxa de Memòria Democràtica del Baix Llobregat.

Recerca

Entre els projectes de recerca impulsats pel Centre d’Estudis destaquen la “11a Recerca Col.lectiva: Exili i Deportació al Baix Llobregat” i la de persones represaliades del Baix Nord, la del canal de la dreta del riu Llobregat, i la del cooperativisme a la comarca.

Publicacions

A més de continuar presentant en diferents municipis de la comarca les publicacions de l’any 2022, aquest any el CECBLL editarà llibres com el realitzat per Josep Padró sobre la Colònia Güell, el dedicat a l’Economia social i el cooperativisme al Baix Llobregat, o els “30 contes, 30 dibuixos, 30 municipis”, amb contes de Rafael Bellido, il·lustracions de Joana Llordella i pròleg de Carmen Romero. També veurà la llum el número 26 de Materials del Baix Llobregat dedicat a l’energia.

El Centre també elabora el llibre “Els 50 anys de la Fundacio Nou Xamfrà” i el de Recerques de Begues, i col·labora amb l’edició de “Remasterizant Joan N. García-Nieto”, impulsada per CCOO i coordinada per Jaume Funes.

Gestió cultural

L’entitat continuarà dinamitzant la Xarxa de Memòria Democràtica del Baix Llobregat i el Memorial Democràtic de la comarca, i gestionat el Centre Cívic Mas Lluí de Sant Feliu, on té ubicada la seva seu, i oferint el servei de visites al  Museu Colònia Sedó d’Esparreguera i a la Penya del Moro, de Sant Just Desvern.

Comunalitats Urbanes

Durant l’assemblea, Albert Marsà, d’MTK, va exposar el projecte Comunalitats Urbanes, que es desenvolupa  a Sant Feliu de Llobregat, i amb el que col·labora el CECBLL, i que vol aprofitar la capacitat transformadora de les anomenades Economies Socials Solidàries i posar l’accent en les tecnologies digitals.

Països Catalans

El CECBLL és membre de la Junta de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, que agrupa entitats de tots els Països Catalans, i que és part integrant de l’Institut Ramon Muntaner (IRMU).

Font i fotografia: CECBLL