Sant Jordi 2023: la nova cançó. Actuació musical Miquel Casals.

Esplugues de Llobregat 13 d’abril de 2023.

El tradicional Sant Jordi poètic i musical que cada any organitza el Grup d’Estudis d’Esplugues tingué lloc al Casal Robert Brillas i comptà amb l’assistència d’unes 80 persones que van quedar molt satisfetes de l’acte. L’acte va començar amb la presentació de la nostra presidenta que a continuació va donar peu a que el Joan M. Puiggròs llegís la tradicional proclama centrada aquest any en una reflexió sobre la llengua catalana.

El Santi Campo i la Montse Casals van llegir diferents textos sobre la Nova Cançó inercalats amb cançons a càrrec de Miquel Casals que va cloure l’acte amb una selecció de cançó catalana. El Santi Campo va começar la intervenció agraint en nom de la Junta del GEE agraint a la La Montse i el Miquel la seva participació en en aquest petit homenatge a la Nova Canço i també volem recordar la seva mare, la Montse Crosses, que també Havia participat algunes vegades llegint poemes en aquest Sant Jordi poètic i musical.

Vam elegir el tema de la Nova Cançó perquè entre les efemèrides d’aquest any hi ha el 60 aniversari de la cançó Al vent del cantautor valencià Raimon, que en els seus orígens va comptar amb el suport i l’amistat de l’intel·lectual polifacètic Joan Fuster. També està relacionat amb la cançó Josep Maria Espinàs, que fa un parell de mesos es va morir, i que a més d’escriptor (i autor de la lletra de l’himne del Barça) va ser un dels fundadors dels Setze Jutges. Tot plegat ens va portar a dedicar el Sant Jordi d’enguany a la Nova Cançó. I si parlem de la cançó també hem de parlar dels mallorquins Joan Ramon Bonet i de la seva germana Maria del Mar perquè la Cançó és un moviment que té una gran incidència a tots els Països Catalans.

A continuació us reproduïm els textos de la proclama i sobre la Cançó catalana.