25 anys de Grup d’Estudis, 10 anys a les xarxes.

Esplugues de Llobregat, 8 d’agost de 2021

El 25 d’abril de 1996 es presentava públicament el Grup d’Estudis d’Esplugues amb una taula rodona sobre “El paper dels centres d’Estudis i el passi del vídeo “La Sagrera, i l’origen d’Esplugues. El 6 de juliol de 2011 publicàvem al nostre canal de youtube un vídeo d’entrevistes d’avis de l’escola Isidre Martí que alhora havien estat alumnes de l’escola arran del centenari de l’escola. I també el primer resum de les activitats de l’any que hem continuat publicant ininterrompudament des de llavors.

El grup d’Estudis comença molt centrat en el coneixement i la defensa del patrimoni i a partir de l’any 2000 es posa també l’accent en la feina de divulgació amb les primeres publicacions i es crea la nostra revista el “Pou del Vernís” que continuem publicant amb regularitat. Aixó doncs, comencem i continuem centrats en dos grans objectius que són el coneixement i la divulgació. I avui en dia les xarxes són un element fonamental de la divulgació de la nostra feina.

La nostra pàgina web és l’element central de la nostra activitats a les xarxes. En un principi ens plantejàvem d’anar penjant les diferents activitats que anàvem fent, però aviat ens vam plantejar que el web ens podia servir per recollir totes les nostres activitats des dels orígens del grup i tenir així la nostra història a l’abast de la ciutadania. En aquests moments tenim a unes 350 entrades que inclouen 68 pous del vernís amb el títol de l’article i la versió íntegra de la revista en PDF, 98 conferències, 36 sortides i visites, 41 una trobades mensuals amb la gent gran… I moltes activitats més.

Coincidint amb el principi de la pandèmia vam tenir amb la pàgina web. El servei ens el proporcionava la Diputació de Barcelona que ens facilitava el programa i el lloc on hostatjar la pàgina. Però la diputació va decidir de deixar de prestar el servei i traspassar-lo als ajuntament i al juliol del 2020 ens vam quedar sense servei fins al finals de febrer del 2021. El nou servei es basa en un programa nou que fa la web més moderna i atractiva visualment i que ens permet d’incloure en una mateixa entrada el resum de l’activitat, el vídeo, les fotos i el cartell que vam utilitzar per la difusió.

El problema és que en el procés de traspàs s’ha perdut una bona part de les activitat que hi teníem i ara el procés d’anar reintroduint informació i modificar les entrades perquè tota la informació: text, foto, vídeos estiguin perfectament integrats. De moment, hem introduït tots els Pous del Vernís, hem actualitzat les conferències dels darrers anys i una bona part de les activitats, però ens queda encara molta feina a fer com la introducció del resum de les assemblees, amb l’acta corresponent, la memòria econòmica i el pressupost.. Ho hem fet amb les quatre últimes i seguirem treballant per actualitzar-la al més aviat possible.

A més de la web, tenim tweeter, facebook i youtube que ens permet d’arribar a molta més gent. El facebook i el youtube ens permeten també  tenir a l’abast un resum de la nostra història. Al youtube tenim 87 vídeos, la gran majoria són les conferències íntegres que ens grava i edita el Josep Castells i que tenen un bon nombre de visualitzacions. La majoria superen les 50 visualitzacions, però les dues més vistes són la de l’Euskara. Evolución i origen de la lengua vasca amb més de tres mil visualitzacions (el fet que sigui en castellà facilita que la puguin seguir més persones) i La fàbrica Montesa a Esplugues de Llobregat (1963 – 2002) que supera les 2.500.

El Facebook, a més d’arribar a moltes persones, tembé ens permet tenir recollides fotos i resum de les nostres activitats que publicitem prèviament a partir de l’eina dels Esdeveniments. Tenim 355 seguidors i seguidores. Al Facebook vam publicar les primeres fotos el gener del 2011 sobre el centenari de l’Isidre Martí, les segones sobre l’acte de l’esbart, geganters i bastoners, 25 anys de cultura popular a Esplugues…. I les terceres sobre el nostre patrimoni……

El twiter ens permet també difondre activitats i reflexions. Però perquè “l’escriure no en faci perdre el llegir” la utilització de les xarxes no ens ha de fer oblidar els mitjans tradicionals. Durant aquests anys hem publicat 7 llibres i un recull d’autors i autores espluguins…, quatre els útims 5 anys.

I seguirem treballant amb il·lusió mentre continuem comptant amb el vostre suport i la vostra col·laboració.