Sortida Arenys de Mar

La sortida d’Arenys de Mar va ser una sortida rodona. Un autocar ple, i unes visita inoblidable. Us expliquem algunes coses d’Arenys i al final teniu les footos de la sortida més un tríptics d’Arenys de Mar elaborats per l’ajuntament, les fotos que hem penjat al facebook i el full explicatiu que vam donar a les persones que van fer l’excursió.

Arenys de Mar va néixer com a barri de mar de Sant Martí d’Arenys, avui Arenys de Munt, dins el comtat i bisbat de Girona, i es constituí com a municipi independent el 1599. Per protegir-se de la pirateria sarraïna arribarà a tenir 17 torres de defensa, algunes de les quals encara resten dempeus . El 1628, es finalitza l’església parroquial de Santa Maria , embellida més tard amb el retaule major (1706-1711), obra mestra del barroc català realitzada per l’escultor Pau Costa.

Amb l’obertura del mercat d’Índies (1778), la vila es converteix en un important centre de comerç marítim. Els velers arenyencs solcaran els oceans durant més d’un segle, tripulats per gent del país i a les ordres de pilots i capitans formats a l’Escola Nàutica de la població, fundada el 1779 i que tancà definitivament el 1874. El primer edifici que ocupà acull avui el Museu Mollfulleda de Mineralogia. Alguns dels indians o americanos arenyencs més rellevants foren Josep Xifré, promotor de l’antic hospital que porta el seu nom , i Salvador Castelló, propietari de la finca El Paraíso .

Durant els segles XVIII i XIX van ser molts els arenyencs que van marxar de ben joves a “fer les Amèriques”, disposats a treballar de valent i amb un únic objectiu de fer for- tuna. Arribaven recomanats a trobar-se amb parents o coneguts que els obrien les portes. Molts d’ells eren navegants, com els membres de la nissaga dels Baralt, fun- dadors de l’escola de Nàutica, o com Salvador Castelló. D’altres, com Josep Xifré o Antoni Torrent, ja anaven encaminats cap al sector del comerç. Tots ells van deixar la seva empremta en terres llunyanes, però també en aquesta vila d’Arenys que, gràcies als seus indians, compta amb un valuós patrimoni arquitectònic part del qual llegat al municipi.

Al segle XIX, Arenys esdevé cap de Partit Judicial i excel·leix en la indústria del suro i en la confecció artesanal de puntes i randes. Durant gran part del segle xx, la indústria principal és la del gènere de punt. També destacà la fabricació del licor Calisay, de prestigi internacional. Avui dia Arenys de Mar és una vila de comerç, serveis i turisme, i el seu port , un del centres pesquers i de navegació esportiva més notables de la costa catalana.

Salvador Espriu, malgrat no haver nascut a Arenys de Mar, Salvador Espriu s’hi sentia molt lligat sen- timentalment. Els seus pares i els seus avantpassats eren arenyencs. Aquí va passar les vacances de la infantesa i de la joventut i va quedar fascinat pel paisatge i pel passat gloriós de la vila. Aquí va viure la mort de familiars molt propers i l’esclat de la guerra civil. Amb el nom de Sinera -Arenys al revés- va convertir la publació en un dels seus grans mites literaris, símbol del paradís perdut, del món feliç destrossat per la mort i la lluita fraticida.

Fotos facebook

Intinerari pel Cementiri de Sinera

Una Passeig per Sinera. Itinerari Salvador Espriu.

Ruta dels Indians. Arenys de Mar

 

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.