Sortida al Castell de les Pallargues i a la ciutat romana de Guissona

Esplugues de Llobregat, 30 de novembre de 2019

El 19 d’octubre teníem prevista la sortida a Guissona i el Castell de les Pallargues, però les circumstàncies del moment ens van aconsellar d’ajornar-la. Finalment vam trobar una nova data el 30 de novembre i tot i que ens acostem a l’hivern vam tenir un dia fantàstic.

El membre de la Junta Rafel Marco ens ha preparat un resum de la sortida.

El GRUP D’ESTUDIS D’ESPLUGUES va organitzar dues sortides culturals amb una i totes dues de gran qualitat el dissabte 30 de novembre.  Totes dues la descoberta de la ciutat romana de Guissona i la visita al Castell de les Pallargues van ser amb amb guia.  Ens vam aplegar 57 persones que vam omplir el autocar.

La sortida d’Esplugues fou a les 8 h de la plaça Santa Magdalena fins arribar al Hostal de Palouet de Segarra, una vila propera a Guissona on ens esperava l’esmorzar. Després d’un bon esmorzar, anàrem a visitar el CASTELL DE LES PALLARGUES.

Documentat al s. XI amb el nom de Espallargues, formava part d’una xarxa defensiva que els protegia dels musulmans. Un plàcid passeig pel castell on vàrem visitar el seu interior, ens va permetre descobrir mil anys d’història. L’entrada principal, el celler, la presó, la cuina, les cambres, la sala capitular, armadures i espases  de cavallers, i armes de defensa, van ser visites inoblidables.

La visita va durar fins l’hora d’anar dinar, cosa que vam fer tornant al mateix Hostal de Palouet.  Seguidament, després de dinar, l’autocar ens va dur a GUISSONA

L’antiga ciutat romana de IESSO es troba en l’entramat urbà de Guissona, a la Segarra. Els ibers de la zona, inicialment van oferir resistència a l’ocupació romana, però l’any 195 aC l’exèrcit de Cató va conquerir el territori. Actualment IESSO s’identifica amb el jaciment arqueològic a la vila de Guissona.

IESSO va ser fundada al voltant de l’any 100 aC aprofitant els recursos naturals de la plana de Guissona: l’abundant presència d’aigua mercès als rius Sió i Llobregós, a més a més d’un terreny poc accidental apte per a l’explotació agrària de les terres properes.

Fou una ciutat romana protegida per una muralla de 2,5 i 3 m d’amplada de la qual es conserva un tram i una torre de defensa. La ciutat, de planta poligonal, tindria entre unes 15 i 18 Ha d’extensió.

Per adonar-se de la importància de IESSO cal recordar que Barcino (Barcelona) feia a l’època unes 10 Ha d’extensió mentre que rraco (Tarragona) devia fer unes 70 o 80 Ha.

Arribats a Guissona vam visitar l’Església de Santa Maria del Claustre i el magnífic retaule de l’altar major.

Tot seguit l’interessant visita museística relativa a la cultura romana. Retrocedírem més de dos mil anys, quan els romans van arribar i van fundar l’antiga IESSO. La muralla, els objectes exposats, les cases i les termes, ens van servir per conèixer l’esplendor romà de la ciutat. Seguidament sortida de l’autocar de retorn a Esplugues.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.