Presència del Grup d’Estudis d’Esplugues al Recercat a Cervera (3 a 5 de maig de 2019)

Una nombrosa representació del Grup d’Estudis d’Esplugues ens vam desplaçar a Cervera per assistir a la quinzena edició del Recercat que va tenir lloc entre els dies 3 i 5 de maig. Hi vam presentar el nostre treball Els records de la gent gran”.

A més de participar en els diferents actes vam visitar l’arxiu de Cervera i la Casa Duran i Sanpere de Cervera que és un bon exemple de llar burgesa catalana de finals del segle XIX. I rtambé vam pujar al campanar de l’església on vam disfrutar d’una bona vista de la Segarra i vam apendre molt sobre el toc de les campanes.

Una passejada per les sales de rebre, amb els grans salons decorats per mostrar-se en societat, permeten entendre una nissaga, la dels Duran, fortament arrelada a la vida política i social de la ciutat. Els espais més íntims de la casa, com la capella particular, i els espais més funcionals, com el menjador, el despatx i la cuina, parlen de les relacions familiars i les formes de vida pròpies d’aquell moment i les seves transformacions al llarg dels anys en què la casa va estar habitada.

El RECERCAT  es realitza anualment en el marc dels actes de la capital de la cultura catalana,  amb activitats i espais com la fira de centres d’estudis, en què s’hi mostraran  novetats editorials de la recerca local i comarcal, així com una exposició de pòsters que mostren els projectes més destacats dels centres i instituts d’estudis locals i comarcals participants.

Els i les assistents van poder gaudir de les diverses activitats organitzades principalment per a donar a conèixer a la ciutadania la tasca d’investigació que realitzen els instituts i centres d’estudis al llarg de l’any sobre temes relacionats amb el seu entorn.

Destaquem la taula rodona “Patrimoni a debat: reflexions des de la societat civil” que enguany va voler aprofundir en “L’arquitectura tradicional i la configuració del paisatge” on hi va participar com a moderadora la nostra directora Esther Hachuel. Una altra de les activitats divulgatives del Recercat d’enguany han estat les taules de presentació «Mosaic Recercat» que en aquesta ocasió s’han dedicat  a les fires de llibres, a les Jornades Europees de Patrimoni i a diversos projectes duts a terme pels centres d’estudis. També hi va haver la Firauna carpa de 250 metres on es podien trobar les novetats editorials i els projectes més destacats de recerca local i comarcal. Fins a quatre exposicions, diverses visites, l’actuació d’un cantautor menorquí, Guiem Soldevila i l’espai per a públic familiar  Recerxic, eren altres propostes d’aquest Recercat 2019.

Els premis Recercat d’enguany han estat  pel Museu Arxiu de Santa Maria- Centre d’Estudis Locals de Mataró, en la categoria d’entitat   i en la categoria  individual, Lluís Puig i Mario Zucchitello, ex aequo.