Presentació de la revista del CECBLL Materials del Baix Llobregat núm. 23: La Xarxa de Memòria democràtica del Baix Llobregat i altres escrits.

Dimecres 3 de març a les 19 hores va tenir lloc a Esplugues de Llobregat de manera virtual la presentació de la Revista Materials del Baix Llobregat n. 23 dedicada a la Xarxa de Memòria democràtica del Baix Llobregat. Va presentar l’acte la presidenta del CECBLL, Beva Català. Hi van intervenir l’alcaldessa d’Esplugues de Llobregat, Pilar Diaz, que va donar la benvinguda; Josep Campmany, coordinador de la revista. A continuació la Maribel Aguilera, regidora de cultura de l’ajuntament d’Esplugues de Llobregat, ens va explicar els dos projectes de memòria democràtica a Esplugues de Llobregat. Santi Campo, el nostre vicepresident, va explicar la seva versió de lector dels diferents articles. Després d’un interessant torn obert d’intervencions Jordi Carbonell, conseller comarcal de memòria, va fer la clausura de l’acte.

Materials del Baix Llobregat és una publicació de caràcter anual que surt de forma ininterrompuda des de l’any 1994. Cada volum està integrat per unes seccions fixes, la més important de les quals és el “Dossier monogràfic”, que tracta sempre temes de rellevància per a la comarca del Baix Llobregat. La publicació vol aportar els elements d’anàlisi necessaris perquè el lector pugui aprofundir sobre la temàtica a partir d’articles actuals i inèdits. A banda, les seccions d'”Articles diversos” i “Ressenyes de novetats bibliogràfiques”, recullen escrits igualment rellevants i significatius per a un millor coneixement del territori i també de la recerca que s’hi desenvolupa.

A l’article El sentit democràtic de fer memòria Maria Jesús Bono fa interessants reflexions sobre el perquè de la memòria, sobre la diferència entre història i memòria, entre memòria històrica i memòria democràtica i, finalment, sobre la gestió de la memòria i les polítiques públiques de memòria. A l’article La central Cornellà i la continuïtat del servei de l’aigua durant la guerra civil de David Rovira, tècnic del museu de les aigües, ens explica l’origen de la xarxa d’aigua potable a les cases, el paper modernitzador de república, la importància de la central de Cornellà i el refugi que es va construir per protegir treballadors i les seves famílies.

Maribel Aguilera a Dos projectes de memòria democràtica al Esplugues de Llobregat explica el treball de recuperar la Bateria antiaèria de Sant Pere Màrtir i els programa de visites i sobre el el programa de conferències “1939 Esplugues”. L’Àngel Merino comenta L’experiència USLA a Sant Feliu de Llobregat, un exemple de divulgació des de la societat civil. Jordi Amigó explica la rehabilitació i obertura al públic dEl refugi antiaeri de Sant Just Desvern . I, finalment, l’Alfons López Borgoñoz en un article Sobre Marcel Lantez, comandant de la casa de la prevenció de Castelldefels confirma la idea que la guerra treu el pitjor de tots nosaltres.

Acaba el dossier amb un article del Jordi Gil Conseller en aquells moments La Xarxa de Memòria Democràtica del Baix Llobregat. 

Finalment hi trobareu un estudi sobre la xarxa hospitalària de la comarca durant l’edat mitjana, un altre article que parla sobre el règim de protecció legal del patrimoni històric de la Colònia Sedó d’Esparreguera, i un tercer dedicat a l’alimentació com a política pública a les portes que Barcelona sigui, l’any que ve, capital mundial per a l’alimentació sostenible. Per acabar trobareu un recull de ressenyes de les principals novetats bibliogràfiques recentment aparegudes.

Tots els números de Materials del Baix Llobregat a Racó