Itinerari urbà 2: Centre i Gall

Esplugues 10 de novembre de 2012.

Ens vam trobar a les 11h a la porta del Casal Robert Brillas per segui l'”itinerari urbà núm. 2. Barris: Centre i Gall” del llibre Esplugues pas a pas, cinc itineraris treball realitzar per en Miquel Casellas. Continuarem fent les rutes que ens proposa en Miquel Casellas en el seu quadern: Esplugues pas a pas, cinc itineraris.

Hem començat pels ginjolers plantats al pati del Casal i hem sabut perquè n’hi ha dos. Al Pou d’en Felix hem sabut perquè el cavall dels geganters és diu Quim quan s’hauria de dir Jim, coses de la tranmissió oral. Trobem pel camí escultures de l’arquitecte i escultor Xavier Corberó. La casa Cabrerizo o La Llibreria en estat lamentable. La Casa Serafí Palacios una bonica torre amb un xiprer molt alt.

En arribar al Gall recordem la fàbrica de pastes Gallo, que ha donat nom al barri. Més endavant trobem la imatge, a la façana dels laboratoris Salvat, de Sant Pere Apòstol. No sabem perquè és aquí, ens hem proposat esbrinar-ho.

Admirem el nou parc obert davant de l’edifici Corberó, antiga fàbrica d’electrodomèstics, i els Laboratoris Salvat, on hi ha un record a les víctimes de la Covid. En el llibre no es recull doncs la seva inauguració és posterior a l’edició.

Finalment descobrim l’edifici del Sindicat de Pagesos, ara seu de l’AVV del Gall i observem les cases baixes i senzilles del barris abans del creixement urbanístic posterior.

Una passejada molt interessant que ens serveix per fer turisme al nostre propi poble gràcies als comentaris del Miquel Casellas.