45 anys d’escoltisme a Esplugues

Esplugues de Llobregat, 6 de març de 2008.

Al Casal de Cultura Robert Brillas a les 19.30 vam voler recordar que l’escoltisme porta 45 anys de feina a Esplugues. L’acte va ser presentat pel nostre president Santi Campo i van intervenir Joan Puiggròs que ens va parlar del “Grup Germanor”, Manuel Subirà que ens va explicar “La recuperació de l’escoltisme catòlic i antifranquista a la postguerra, Josep Prats de la “Fundació de l’agrupament Sant Jordi” i Carme Garcia de l’Espluga Viva i Carla Boza de de l’agrupament Sant Jordi van reflexionar sobre l’esscoltisme avui.

A continuació l’article que va publicar el Joan Maria Puiggròs i Modolell al Pou del Vernís 21 del març del 2008.

L’escoltisme, eina força important per l’educació dels futurs ciutadans del país, fa 45 anys que és present a la nostra vila, després de la dissortada Guerra Civil 1936-39. El nostre Grup d’Estudis va presentar un acte el passat 6 de març al Casal de Cultura R. Brillas, on es van donar citació representants dels agrupaments escoltes en actiu i els antics escoltes que segueixen creient i estimant aquest moviment. 

Ens permetem confegir una breu ressenya històrica d’aquest moviment que ara celebra l’esmentat joiós aniversari. Hem d’advertir que aquest aniversari es compta a partir de la refundació de l’escoltisme a la vila d’Esplugues, després de la repressió que tingué lloc el 1939, en la qual el primer agrupament escolta es va desintegrar per mor de les circumstàncies. Cal saber que, en aquella data, se’n van anar en orris tots els moviments catalanistes i van ser substituïts per joventuts addictes a l’estat emergent totalitari. 

De fet, l’escoltisme a Esplugues va començar el 1928, o sia que celebraríem ara el 80 aniversari. Però els vencedors van aconseguir separar radicalment el que era abans i el que va ser després. Encara en plena dictadura de Primo de Rivera, pel 1928, hi havia ja un incipient Agrupament Escolta Cèsar August Torres, de la mà d’uns joves patriotes com foren J. Fusté, Josep Fontanals, Francesc Mujal i d’altres més. Cal ressaltar l’empar que hi donava el Centre l’Avenç, el qual era conscient del risc que comportava aquest aixopluc durant la dictadura de Primo de Rivera.

D’aquella època ens arriben dates interessants. En una població de prop de 2000 persones hi havia tres unitats escoltes. La primera, els “follets” (8-11 anys) n’eren uns 30. La segona, els “minyons” (12-18 anys), uns 20 nois. I, la darrera, joves “guies” (més de 18 anys), uns 10. Tots ells estaven inte- grats en els “Minyons de Muntanya” dirigits per Batista i Roca, amb una pràctica escolta similar a l’actual.1 

Després de la guerra civil érem un país vençut i la repressió franquista va ser molt dura. L’activitat escolta es feia en plena clandestinitat. No va ser fins el 1955 que la pertinaç tasca de Mn. Batlle, va decidir l’Església catòlica a recolzar un moviment escolta confessional, encara que els escol-tes no confessionals seguien actuant en la clandestinitat. 

Encara que de problemes n’hi van haver molts, l’escoltisme catòlic es va desenvolu- par molt de pressa. 

L’any 1963, de la mà de Josep Prats es va fundar a Esplugues l’Agrupament Escolta Sant Jordi, que va tenir força activitat, encara que els problemes amb el Rector de la parròquia de Santa Magdalena, Mn. Antoni Canals, que havia acollit inicialment aquest grup, eren continus perquè una part del clero català no entenia ni un borrall de què anava l’escoltisme. També s’havia format l’any 1980 un agrupament sencer de noies escoltes. 

Atesos els problemes dels escoltes, aquests van traslladar la seva seu al Centre l’Avenç per dur a terme la seva tasca educativa. El temps va passar i, avui dia, l’A.E. Sant Jordi, celebra els seus 45 anys de vida. La nostra amable infor- madora, la Carla Boza, ens ha explicat les vivències actuals d’aquest grup escolta, que presentem molt resumides. 

La Carla Boza, expressa la seva fe en l’escoltisme d’avui, en el que s’intenta viure avui, per part dels caps i dels infants, el mètode escolta com a element educatiu de nois i noies. De fet, formar part d’aquest moviment, dóna un segell de viure d’una manera determinada i fer allò que és fruit de la responsabilitat personal. 

Les unitats comencen agrupant nois i noies de 6 a8 anys,anomenats “castors” i continuant progressivament amb “llops”, “daines”, “rangers”, “noies guies”, “pioners”, caravel·les i el Truc, aquests els més grans. Es comença a viure amb llibertat a partir dels rangers i noies guies. Les sortides són dues conjuntes l’any. La primera d’elles per passar proves i en presència dels pares. Tanmateix cada unitat fa tres sortides per trimestre. El total de nois i noies escoltes són uns 50. 

El principal problema és el poc espai que disposen atès el volum d’unitats que gestionen. També resulta molt reduïda la subvenció de l’Ajuntament del
que es necessita per aquesta escola de formació juvenil.

Tanmateix és molt significatiu el poc espai que hi dedica “El Pont” a aquest moviment, perquè ja és sabut que la inclusió de notícies en “El Pont” depèn del color polític dels seus protagonistes. El projecte és trobar un local més ampli per desenvolupar la seva tasca escolta sense les interferències actuals. Ben aviat aquest agrupament escolta celebrarà la festa de Sant Jordi amb un dinar obert a tothom. I, durant l’època nadalenca s’ha previst un sopar reservat als pares i caps antics. 

Encara hi ha un altre grup escolta a la nostra vila, L’Agrupament escolta Espluga Viva, una cap del qual, la Carme Garcia va informar recentment de les seves activitats en l’acte que va organitzar el Grup d’Estudis el passat mes de març. 

Però cal saber que aquest grup s’originà arrel de la fundació de l’Agrupament Escolta Abat Oliva pel 1971, a cura de l’Ernest Villuendas i el Frederic Cano, vinculat als Boys Scouts de Catalunya i separat ja de l’A.E. Sant Jordi. La bona marxa d’aquest grup s’estroncà cap el 1974, formant un nou grup anomenat Agrupament Escolta Espluga Viva, que pertany als Escoltes Catalans, actualment un actiu grup escolta a la nostra vila, de caràcter laic i mixt. D’aquest us podem informar el següent: 

Està composat per uns 8 “follets” (5-8 anys), 10 “llops”(9-11 anys),14 “raiers” (12-14 anys) i, els més grans, “pioners” (de 14-17 anys). Amb caps, sumen tots prop de la cinquantena. De problema ens expliquen que és el del compromís dels pares en la tasca educativa conjunta amb l’agrupament. Ubicats en un ampli local al C. Sant Francesc Xavier 7-9, es preparen per les seves activitats cíviques (Castanyada, Flama Canigó, Sant Jordi, Fira d’Entitats, etc.). Manifesten una vocació social clara i amb servei al país. Tanmateix realitzen visites culturals. Les sortides depenen de l’edat, però tan poden ser en albergs o colònies, com acampades al bell mig de la natura. Hi ha dos campaments impor- tants anualment: Setmana Santa i Estiu, als quals se’ls atorga tota la importància en el mètode educatiu escolta. Finalment, un cop al local (el Cau) es dediquen a les activitats internes, en especial els dissabtes.

Aquesta és la breu ressenya de l’escoltisme a Esplugues. Es tracta de l’educació d’uns cent nois i noies de la nostra vila. Un assumpte molt important i que haurien de considerar amb tota l’atenció els nostres dirigents. 

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.