Esplugues de Llobregat, 3 d’octubre de 2024
El passat dijous 3 d’octubre a les 19.30 al Casal de Cultura Robert Brillas, el nostre company Josep Alcalde ens va fer una conferència sobre els laboratoris farmacèutics i, en concret, es va centrar en tres laboratoris desapareguts: La Societat General de Farmàcia, Rocafort Dòria (Rocador) i Carlo Erba. El proper curs farà una segona part dedicada als laboratoris que encara es mantenen actius. Va presentar l’acte la nostra amiga i companya de la Junta Mercè Massot que havia treballat en els laboratoris
La divisió veterinària dels laboratoris Carlo Erba Española s’instal·len a Esplugues al carrer Sant Salvador al 1957. Carlo Erba és italià i la seva família són els propietaris de la firma italiana Carlo Erba de Milà. La empresa havia nascut l’estiu de 1947 i les seves instal·lacions estaven a les Tres Torres de Barcelona. El més destacat d’aquest laboratori és que va introdui el Cloranfenicol, un dels antibiòtics més eficaços en les infeccions produïdes pels gèrmens gram negatius.
El 1975 IFESA adquireix la propietat del laboratori i el 1980 l’empresa sueca adquireix la part de medicina humana i la divisió veterinària s’independitza totalment formant-se “Industrial Veterinària SA” de capital íntegrament espanyol que construeix un nou laboratori proper a l’anterior al carrer Esmaragda núm 19.
L’empresa Rocador SA va ser fundada per Jean René Ricard al 1925 al carrer Tusset de Barcelona i al 1935 es va traslladar a Esplugues al carrer Josep Anselm Clave 95-101 (barri de Can Clota). L’any 1942 Jean René Ricard s’associa amb Norberto Rocafort per formar els laboratoris Rocafort Doria (Rocador) presidits per Norberto Rocafort i amb Jean René Ricard com a vicepresident.
L’empresa va arribar a produir 125 preparats farmacològics des d’antibiòtics, digestònics, antidiarrèics, tranquil·litzants, etc. Tenia una important dvisió veterinària especialitzada en la clínica de petits animal. Entre els seus medicament més destacats tenim l’antirreumàtic “Urodonal” i els populars “Aero-red”
El 1985 davant les dificultats de l’empresa venen per separat la part de medicina veterinària i la de medicina humana a Laboratoris Fides del pare de Jordi Pujol que ja havia acabat la carrera de medicina i entrarà com a gerent a l’empresa i que persuadirà el seu pare per invertir 50.000 pessetes en un nou producte el Neo-Bacitrin que serà una de les primeres pomades antibiòtiques a Espanya.
L’any 2000 compra les instal·lacions CETIR per instal·lar el primer centre a Catalunya que permet obtenir imatges Tomografia per emissió de positrons.
Els inicis de la Societat General de Farmàcia els trobem a l’expedient d’obres 7/1934 a nom de la Societat Inmobiliaria i de Construcciones SA amb domicili al carrer Oriol 2 i que tenia com a conseller delegat Jean René Ricard (que també havia fundat Rocador) que demana permís per construir una fàbrica a l’actual Josep Anselm Clavé.
Entre els seus medicaments tenim el Pental Pomada. el Septa-Om i el Pentadon. L’any 72 André Ricard, que havia heretat l’empresa del seu pare i que estava més interessant en el disseny que no pas a dirigir l’empresa a l’empresa Squibb & Sons, que posteriorment serà Bristol-Myers Squibb.
Recentment, tota aquesta zona ha estat afectada per la modificació del PGM i s’ha urbanitzat per la construcció de pisos i zones verdes.
El Josep va agrair l’aportació de fotografies de la Jordina Crivillé, la Maria Lluïsa Sanz, la Mercè Massot i el Miquel Casellas i posteriorment a la conferència hem rebut noves aportacions fotogràfiques. També va agrair al Josep Florenza les seves aportacions com extreballador i a la Junta del Grup d’Estudis i a l’AMPEL la seva col·laboració.
No us perdeu el vídeo de la conferència ni el powerpoint per veure moltes fotografies de treballadors i treballadores dels tres laboratoris. Tot aquest material més el de la propera conferència sobre els altres laboratoris donaran lloc a una nova publicació del Grup d’Estudis que el Josep Alcalde està preparant.
Podeu veure la versió íntegra del vídeo al youtube.
