3a Escola d’Estiu del Baix Llobregat. L’organització territorial a debat

Esplugues de Llobregat, 28 de setembre de 2023

El Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat ha celebrat aquest dijous, 28 de setembre, a Esplugues, la tercera edició de la seva Escola d’Estiu, sota el títol “L’organització territorial a debat”. La primera intervenció va ser de l’advocat santfeliuenc i membre de la Junta del CECBLL, Jaume Bosch. A continuació es presentaren ponències de Mariona Tomàs, Ricard Gomà i Oriol Estela i es celebrà una taula rodona amb representants de Fem Vallès, Associació Pro Vegueria Penedès, Centre d’Estudis de l’Hospitalet i CECBLL.

De vegades quan es toquen temes com aquest hi ha una tendència a pensar que aquest que hi ha temes més importants, com les desigualtats, el transport, la crisi climàtica i d’altres.. Però no pensem que la manera com les administracions públiques s’organitzen poden ajudar a millorar la gestió del problemes, o, al contrari, pot contribuir a enquistar-los.

Ningú qüestionarà que la gestió de la crisi climàtica, de l’aigua o de la mobilitat són qüestions que superen les fronteres municipals i que s’han de plantejar en un primer nivell en la gran metròpolis barcelonina que té una població de 5 milions d’habitants. Però hi ha totes les qüestions relacionades amb les desigualtats socials: preu habitatge, pobresa, etc. que un enfocament metropolità ajudaria a ser molt més eficaços en la seva gestió.

Hem de tenir present que la majoria de la població mundial a hores d’ara viu en l’entorn urbà i que gairebé la meitat ho fa en grans entorns metropolitans. A Amèrica i a l’Àsia tenim las gran megametròpolis que superen els 20 milions d’habitants, només el Caire apareix entre les 10 més poblades a nivell mundial. A Europa, en canvi, els grans nuclis urbans són més petis i estan més enllaçats entre ells.

Les diferents intervencions van coincidir en la necessitat d’una governança metropolitana admetent les dificultats que això suposa i la manca d’interès polític que hi ha en aquests moments.

A continuació tenim el cartell amb el programa de l’escola i l’article sobre el debat territorial de Catalunya del Jaume Bosch que ha publicat elBaix.cat.

https://www.elbaix.cat/2023/09/29/lortganitzacio-territorial-de-cataluna-una-questio-incomoda-per-jaume-bosch/?fbclid=IwAR1rRGz6dqsges96LoNCuJ8pz_QXigR-z7V4Jz5t97Rl2F5UhdjmJz69eKI