Treballs de recerca de batxillerat. Premi Ciutat d’Esplugues.

29 d’abril del 2021

Fa anys que el Grup d’Estudis d’Esplugues participem com a membres del jurat en el Premi Ciutat d’Esplugues destinat a treballs de recerca de temes locals. Aquest any els premis es van lliurar en un acte en part presencial i en part telemàtic que vam fer a la Sala d’Actes de “La Baronda”, amb presència d’alumnes finalistes, membres del jurat, directores i directors dels Centres de Secundària, representants de l’ajuntament i dels serveis territorials del Departament d’Ensenyament.

El premi Ciutat d’Esplugues se l’ha emportat la Maria Caja Garcia, el títol del treball Joanot Martorell, un institut amb història i la tutora ha estat l’Esther Alquezar. La Maria ens explica la història del Joanot Martorell, el primer institut de batxillerat que es va fer a Esplugues. Una història que va començar fa 50 anys com a institut pilot que es plantejava un ensenyament diferent de l’escola franquista i  rebia alumnat de diferents poblacions de famílies que optaven per una altra mena d’ensenyament.  Però a Esplugues no hi havia cap altre institut públic i els nostres nens i nenes no es podien estudiar el batxillerat en un centre públic a Esplugues. D’aquí que hi hagués una pressió social perquè l’institut pogués escolaritzar la totalitat de nens i nenes de la nostra població en un moment que les famíies portaven anys mobilitzades perquè els seus fills i filles poguessis accedir a una escola pública de qualitat.

La Maria ha fet un molt bon treball d’investigació, ha remenat arxius per veure com ha evolucionat un edifici petit que s’ha anat ampliant i modificant en diferents fases per poder cobrir les necessitats educatives del moment. Ens ha explicat els canvis educatius que també ha suposat canvis de nom… Ens ha parlat dels directors, de les activitats: publicacions, investigació, lleure formatiu…  I ha completat aquesta part d’investigació més teòrica amb una part pràctica també molt interessant. A més de les més habituals entrevistes, ha fet una exposició i un video sobre la història de l’institut. És a dir,  ha sabut combinar dos aspectes molt importants: investigació i divulgació.

El treball també escriu les inquietuds transmeses pels educadors, amb els premis guanyats en temes d’investigació literaris i culturals i es percep també el reconeixement i respecte al professorat i als equips directius. Ha fet una recopilació exhaustiva de les notícies i registres administratius des dels 50 anys d’història i també ha arribat a explicar les vivències en els problemes específics de la pandèmia que encara patim. La conclusió que s’extreu per sobre dels plantejaments de millores, treballs i estructuracions necessàries al llarg de tants anys, és que l’Institut Joanot Martorell ha estat sempre en la modernitat de cada moment i etapa, cobrint perfectament amb eficàcia, l’evolució de tot tipus de projectes i iniciatives de millora educativa. Així doncs, el treball ens dóna una història fidedigna dels 50 anys.

Al certamen organitzat per l’Ajuntament d’Esplugues, en col·laboració amb el Centre de Recursos Pedagògics, s’han presentat estudis sobre salut, disseny i ús del català als patis escolars, entre d’altres. L’acte –que va tornar a ser presencial després de l’edició telemàtica de l’any passat pel Covid– va estar presidit per l’alcaldessa, Pilar Díaz. Els treballs premiats van ser:

– Alba Orts Moriana, de l’Inst. Severo Ochoa, per La Covid-19. I si el virus som nosaltres?.

– Mounir Ben Amar, de l’Inst. La Mallola, per Disseny d’una embarcació.

– Paula Ballestero Álvarez, del Col·legi Natzaret, per Tu lucha es mi lucha, sobre l’afectació del càncer d’un familiar en adolescents.

– Fanny Maria, de l’Inst. Joaquim Blume, per El club de Rubik: una joguina amb molt poder.

– Júlia Esteso González, de l’Escola Garbí, per El català als patis escolars dels nuclis urbans de Catalunya: elaboració d’un conte il·lustrat per fomentar-ne l’ús entre els infants de Sant Ildefons.

– Clara Martínez Porlan, de l’Escola Isabel de Villena, per La xocolata i els seus efectes sobre el sistema cardiovascular.

– Ranya Saad Jdiaa, de l’Inst. Joanot Martorell, per El càncer de mama. Tractant la malaltia des del punt de vista mecànic.