Les restes Reials del Monestir de Santes Creus. Estudi antropològic de l’obertura de les tombes.

Esplugues de Llobregat, 3 de maig de 2018. 

L’antropòloga Núria Armentano va participar en l’estudi antropològic de les restes de les tombes reials del monestir de Santes creus i ens va semblar que era un tema interessant per la nostra xerrada d’aquest mes i la setantena de persones que van venir al Casal i l’interès que van mostrar ens mostra que va ser una decisió encertada.

L’altar major és flanquejat a banda i banda per dos mausoleus, formats per sarcòfags de pedra situats a l’interior de sengles templets de pedra d’estil gòtic, amb les tombes del Rei Pere el Gran en una banyera de pòrfir com a sarcòfag, amb l’almirall Roger de Llúria als seus peus (Mausoleu del costat de l’Evangeli). Al Mausoleu del costat de l’Epístola trobem les tombes del  Rei Jaume II el Just, i Blanca d’Anjou, esposa del rei Jaume.

Segons els historiadors, aquestes tombes reials són els primers exemples de l’art gòtic català. L’any 2010,el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, sota la direcció del Museu d’Història de Catalunya, ha restaurat les tombes reials del Monestir de Santes Creus, coincidint amb el 850è aniversari del monument. Els treballs han permès comprovar que els elements del mausoleu del rei Pere el Gran i la policromia de color blau, vermell i daurat, són originals i que es va utilitzar la tècnica de la pintura a l’oli: el sepulcre, per tant, és una de les primeres obres catalanes on apareix aquesta tècnica. Aquesta pintura es mantindria intacta des del 1307.

També es tractaria de l’única tomba reial de la Corona d’Aragó d’època medieval que no ha estat profanada i que, per tant, aporta dades inèdites del rei Pere el Gran. Als seus peus s’ha realçat la llosa funerària de marbre, fins ara molt degradada, de l’almirall Roger de Llúria, qui va manifestar la voluntat de ser enterrat ben a prop del seu senyor. D’altra banda, es demostra que el sepulcre de Jaume II i Blanca d’Anjou van patir un canvi de disposició del sarcòfag, probablement al segle XVI, a més de la seva profanació el 1836. El cos de la reina ha estat recompost i embolcallat en roba de lli.

Com a resultat d’aquesta investigació, que va finalitzar l’any 2013, s’ha pogut aprofundir en el coneixement dels monarques Pere el Gran i Blanca d’Anjou i s’ha pogut donar resposta a diversos interrogants, així com elaborar un nou i complet discurs que aporta novetats en el coneixement de la història, els costums funeraris, les tècniques constructives i decoratives i els simbolismes particulars dels panteons i els monarques de la Corona d’Aragó.

Amb la publicació El panteó reial de Santes Creus. Estudi i restauració de les tombes de Pere el Gran, Jaume II i Blanca d’Anjou i de l’almirall Roger de Llúria, el Museu d’Història de Catalunya vol compartir tota la informació relativa a aquesta recerca amb la comunitat científica i amb totes aquelles persones que hi puguin estar interessades, al final trobareu la versió electrònica de la pàgina.

Fitxa tècnica

  • Editors: Entitat Autònoma del Diari Oficial i de Publicacions EADOP i Museu d’Història de Catalunya (MHC)
  • ISBN: 978-84-393-9268-2
  • Edició a cura de: Marina Miquel, Ramon Sarobe, Carme Subiranas
  • Autors dels textos: Núria Armentano, Antoni Bargalló, Montserrat Bargalló, Isabel Bargalló, Elisabet Cerdà, Stefano Cingolani, Javier Chillida, Maite Fonoll, Ignasi Galtés, Joan E. Garcia, Yolanda Llergo, Assumpció Malgosa, Feliu Marsal, Ignasi Millet, Santiago Riera, Anna de Sandoval, Ramon Sarobe, Mercè Subirana, Carme Subiranas.
  • Documentació: Anna de Sandoval, Marisol Cidràs.
  • Correcció lingüística: Assumpta Grabolosa
  • Traduccions: Traductorum S.L.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.