Laboratoris Salvat 57 anys al polígon del Gall

Esplugues de Llobregat 5 de març 2020. 

Una vegada més la ciutadania va repondre magnificament a la nostra conferència a l’Avenç Centre Cultural. El nostre soci Joan Ribas va fer la presentació i el president dels Laboratoris i llicenciat en farmàcia  Javier Peris ens va parlar d’uns laboratoris que porten a Esplugues des de l’any 1963.

Joan Ribas ens va proposar de fer aquesta xerrada perquè va conèixer el Javier Peris, president dels laboratoris perquè la seva Fundació són  col·laboradors de l’associació Amics de la Música de Santa Magdalena entitat en la qual el Joan col·labora activament.

En Joan ens va explicar els orígens del polígon del gall als anys 20. L’any 29 es va instal·lar la primera fàbrica tèxtil Joanico Hermanos, coneguda popularment com les sedes i també la primera fàbrica de pasta de sopa preparada que va haver-hi a Espanya, pastes “El gallo”, i és precisament aquesta empresa la que va donar nom al barri. Un paper especialment important va ser la Corberó que va donar feina a molts espluguins i espluguines. A més del laboratori Salvat, també podem destacar indústries Pimer que va fabricar el famós minipimer la primera versió del qual va ser del 1958, empresa que l’any 1965 es van associar amb indústries Braun la multinacional alemanya.

Laboratoris Salvat és una empresa familiar que comença l’any 1955 quan un oncle del Javier, Tomàs Miarnau, es va posar d’acord amb un metge del Clínic, el dr. Antoni Salvat, per fabricar i comercialitzar algunes fórmules magistrals del doctor. pocs anys després el doctor va perdre l’interès i llavors la mare del Javier, que acabava d’estudiar farmàcia, es va incorporar a l’empresa. Van començar en un pis de Barcelona i es traslladaren a Esplugues l’any 63 en un polígon del Gall encara amb molt poques empreses. 

Aquest any fan, doncs, els 65 anys però amb voluntat de complir molts més. Cal destacar que continua sent una empresa familiar amb un gran sentiment de treball en equip i sensibilitat social. L’any 63 s’instal·laven a Esplugues i el 85 hi traslladaven també les seves oficines. 

La necessitat de creixement els fa plantejar-se la presència als EEUU el 2006 un gran mercat amb una normativa única. El 2009 hi comercialitzen el cetraxal i l’otovel, dos productes òptics. Des dels EEUU s’han estès a 60 països i tenen un nivell de facturació de 80 milions d’euros el 2020. L’augment de la facturació gràcies a la internacionalització permet de rendibilitzar millor la despesa en investigació. Laboratoris Salvat té 373 empleats, un 55% dones, més del 50% de les persones treballadores tenen una titulació mitjana i superior i dediquen a la inversió en I+D el 10,7% de a facturació.

L’empresa farmacèutica a Espanya és molt important, són 353 empreses amb un volum de facturació de 13.541 milions d’€ que ocupen 41.800 persones treballadores, el 93% tenen contracte indefinit.  Un 51% de les persones ocupades al sector són dones, un 27% de les plantilles són persones menors de 29 anys i inverteixen en I+D 1185 milions d’€.

Els principals productes farmacèutics al món tenen una patent de 10 anys. També hi ha productes amb patent amb sense marca i, finalment, productes sense patent i sense marca. Dintre de la indústria farmacèutica hi ha dos tipus d’empreses les que opten per la innovació i per tant han de mantenir una inversió important en I+D i les que prefereixen fabricar genèrics. Aquestes últimes no tenen un marge comercial que els permeti d’invertir en recerca sinó que  centren el benefici en el preu del producte. Laboratoris Salvat s’inclou en el primer grup d’empreses.

La investigació és clau per al futur encara que suposa un risc empresarial ja que no tots els medicaments que es proven tenen èxit i funcionen adequadament, això explica que moltes empreses es dediquen a la producció de genèrics que no suposen cap risc empresarial. 

Les empreses petites i mitjanes també poden ser molt innovadores i una empresa com Salvat ens ho demostra: ja que tenen productes com la Cristalmina (1986), una solució no alcohòlica que s’aplica a les ferides i que només es comercialitza a Espanya, el Cetraxal òtic (2009) que es comercialitza als al EEUU i la  Salvacolina un antidiarreic ja creat pel fundador doctor Salvat.

Els camps en què l’empresa s’ha especialitzat són la gastroenterologia, l’otorrinolaringologia i l’oftalmologia. I també han estat innovadors en l’ús envasos monodosi.

La responsabilitat social és molt important per a l’empresa perquè si centres la teva activitat empresarial en objectius com la innovació i la creació de llocs de treball, també acabes per generar beneficis. També són importants els plantejament ètics respecte a les persones, al medi ambient i el respecte a la legislació de cada país on actuen.

Aquest component ètic i social el demostra la creació de la Fundació que col·labora amb diferents entitats de caire social com les fundacions Proa i Finestrelles d’Esplugues i altres com la Cassià Just que busquen la inserció laboral de persones amb risc d’exclusió social. La seva relació amb la música van començar amb el suport al cor de la Facultat de Farmàcia i en el cas d’Esplugues amb el suport als Amics de la Música de Santa Magdalena d’Esplugues.

Quan va acabar la interessant explicació del Javier París vam passar a les Intervencions del públic i va acabar l’acte amb unes paraules de la nostra presidenta Rosa Abós..

Cartell

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.