Imatge de complement

Cervesa i salut: cutura i mites

No podíem començar el curs millor. La sala plena, magnífica intervenció sobre els efectes saludables de la cervesa de Francesc Puiggròs, amb la presència de l’Àlex Padró, elaborador de la cervesa artesana glops. I tot això presentat per Joan Puiggròs.
Vam començar amb música bavaresa per ambientar-nos com si fos una “oktoberfest” enlloc de muniquesa, espluguina. I vam acabar tastant tres magnífiques cerveses: la Munich, la fumada i la negra.
La cervesa té quatre elements bàsics; l’ordi maltejat, el llúpol, el llevat i l’aigua. La malta és l’element principal, el llúpol aporta el gust amargant tan caracterísitc, clarifica i ajuda a la conservació i el llevat provoca la fermentació convertint el sucres en alcohol. La cervesa sol tenir 4-6 graus, la meitat del vi. La cervesa de marca un cop envasada se li aplica la pasteurització que deté la fermentació, mentre que la cervesa artesana, en no estar pasteuritzada, continua evolucionant en l’ampolla com ho fa el vi.
La intervenció central va ser la del Francesc Puiggròs que en la segona xerrada que ha fet a Esplugues ens va oferir una intervenció erudita, rigorosa i alhora amena. Un del mites que va comentar i en va demostrar la falsedat és el de la “panxa cervesera”, ja que les calories que aporta la ingestió moderada de cervesa és compatible amb una dieta saludable.
Els efectes positius venen donat per l’alcohol, els cereals i el llúpol.
Hi ha diversos estudis científics que avalen que el consum moderat d’alchool és positiu a nivell cardiovascular. Es considera consum moderat una cervesa al dia per a les dones i dues per als homes. Els bevedors moderats de cervesa segueixen el patró alimentari de la dieta mediterrània ja que bevent quantitats moderades afavoreixen un major consum de proteïnes i carbohidrats (inclosa la fibra), a més d’augmentar significativament el consum d’àcid fòlic, vitamines B, E i D, el ferro i el calci.
Les persones que consumeixen cervesa habitualment de forma moderada presenten una menor incidència de diabetis i hipertensió (factors de risc en la malaltia cardiovascular) i disminueixen el nombre d’atacs al cor, fins i tot en homes amb baix risc. A més la cervesa té un efecte diürètic més alt que l’aigua i posseeix accions estimulants sobre el funcionament del fetge, a més d’estimular la producció de la bilis.
El lúpol té també té efectes antioxidants i per tant és positiu en la prevenció del càncer.
L’acte va acabar amb les preguntes del públic que en aquest cas va ser molt participatiu i tant el Francesc com l’âlex van aclarir tots els dubtes plantejats.
I, finalment, el tast de les cerveses.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.