Can Vidalet carrers de fang i de lluita (reivindicacions veïnals a Esplugues de Llobregat 1970-1979)

El Grup de Recerca Històrica de Can Vidalet es va constituir el 14 de setembre de 2007 amb la voluntad d’investigar i explicar la història recent de Can Vidalet, i d’Esplugues de Llobregat i el Baix Llobregat, el municipi i la comarca a què pertany. (blog del grup)

Fruit d’aquesta feina és aquest llibre que us convidem a llegir per conèixer un exemple de les moltes mobilitzacions que es van produir aquells anys i que van portat la democràcia al nostre país. La democràcia no arriba pels pactes en determinats despatxos de Madrid sinó per molts actuacions com la de veïns i veïnes de Can Vidalet. Contra la imatge exemplar i pacífica que s’ha volgut donar de la transició i segons dades de la Universitat Autònoma de Madrid, les víctimes mortals de la violència estatal (policial i paramilitars amb els suport de la policia) van ser de 233 entre el 1975-1982. Aquestes xifres contrasten amb la fi de la dictadura a Portugal, la revolució del Clavells, on hi van haver 4 víctimes mortals (dades de la web Històries de Europa). Ni el règim va tenir prou força per mantenir-se sense canvis ni l’oposició pro força per fer foc nou del les institucions franquistes i construir una democràcia sense la rèmora del passat. El resultat una transició en molts aspectes mal resolta com ara podem veure clarament.

A Esplugues de Llobregat, entre 1970 i 1979, els veïns de Can Vidalet van mantenir en alerta constant l’ajunytament franquista. Veïns i veïnes de Can Vidalet de totes les edats van manifestar-se pels carrer, van tallar carreteres, van taponar el Pont d’Esplugues i van ocupar la plaça Santa Magdalena i l’ajuntament reclamant millores en les seves condicions de vida.Accions que aleshores estaven considerades il·legals. La majoria de vegades es trobava al darrera una organització política clandestina: el PSUC (partit Socialista Unificat de Catalunya) que va actuar d’aglutinat de les reivindicacions i de detonant de les accions. (contraportada).

CONDE BALDERAS, Vicenç. Can Vidalet carrers de fang i de lluita (reivindicacions veïnals a Esplugues de Llobregat 1970-1979) 2015. Esplugues de Llobregat. Grup de Recerca Històrica de Can Vidalet. 163 pp.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.