Visita a la fàbrica de Filatures Fabra i Coats de Barcelona

Esplugues de Llobregat 20 d’octubre de 2024

Diumenge 20 d’octubre teníem programada una visita cultural a l’Ajuntament de Barcelona, que esdevenia força interessant per diversos motius, tant per conèixer el magnífic edifici  -pel seu valor artístic i arquitectònic- així com també les seves dependències i espais municipals i que havia  tingut una molt bona acollida entre les nostres associades i associats.

El dia 14, el dilluns abans de la sortida prevista, el propi Ajuntament ens va comunicar que el dia 20 i per motius organitzatius d’altres actes, no es podria fer la visita a l’interior (ni per tant als magnífics Salons, dependències, patis i instal·lacions que tant valor afegit donaven a la nostra sortida). Això va motivar l’anul·lació de la visita.

Gairebé sense solució de continuïtat i malgrat les presses i el poc temps que disposàvem, una gestió ràpida i eficaç de la nostra Presidenta (la Rosa Abós) i de la Junta, ens va permetre de seguida trobar i organitzar una altra sortida pel mateix dia i a la mateixa ciutat i que es va dur a terme a la antiga fàbrica de filatures Fabra i Coats, de manera que els nostres associats i associades que tant ens recolzen i ens ajuden, disposessin d’una alternativa que els permetés gaudir d’una sortida cultural, també força atractiva, que va tindre una molt bona acollida, amb l’assistència de 25 persones. La visita guiada va ser a càrrec de l’Alex Marsinyach, que ens va explicar molt bé els nous projectes que s’hi estan desenvolupant  i l’adaptació  de l’antic edifici en un de modern que vagi acollint aquestes noves activitats.

La fàbrica que es troba situada  al barri  de  Sant Andreu de Palomar, va sorgir al 1903 de la unió entre  l’empresa barcelonina dels Fabra i  la multinacional escocesa Coats. L’any 1903 es va començar ampliar tot el recinte fabril, que ja disposava d’un primer edifici des de 1890 dels Fabra, fins que al 2005 després de les crisis del sector dels anys 70 i 80, s’aturà el procés productiu i actualment és propietat de l’Ajuntament. La Fabra i Coats va ser innovadora i capdavantera en el seu sector i pionera a començar a anar aplicant uns primers drets i avantatges socials per als seus treballadors/es, si bé no es va lliurar dels conflictes laborals que va hi va haver al sector tèxtil als anys 80. 

En el seu  temps gairebé va arribar a constituir una petita ciutat dins de la pròpia ciutat, amb altres importants industries a prop, com La Maquinista,etc…, que van configurar un barri que va acollir importants inversions industrials i molta mà d’obra.La significació i transcendència que va tenir per al barri i la seva gent aquesta fàbrica, ens ho expressa prou bé l’escrit que podem llegir a un plafó de l’entrada que diu: Aquesta industria va marcar la vida quotidiana de Sant Andreu.

L’antiga fàbrica està en procés de reconversió i va acollint noves activitats dintre d’aquells canvis que la ciutat vol seguir fent per anar transformant aquella “Industrial Barcelona” (que va engrandir aquest i d’altres barris) en una ciutat capdavantera en innovació, acollint industries i activitats creatives que siguin referent en les noves economies.

El gruix de la nostra visita es va centrar en el projecte Fàbrica  de creació artística  que està ubicada, juntament al Centre d’Art Contemporani,  a la nau central del recinte, en un espai de 16.000 m2. El recinte, que ocupa 4 plantes es ara un espai multidisciplinari que acull diferents projectes artístics (musicals, escultòrics, tallers de dibuix,  dansa, etc) i intenta mantenir l’esperit i essència de l’antic espai.

La visita guiada va començar davant del plafó que hi ha situat a la planta baixa, que amb el munt de fotografies que conté de: la fàbrica, els fils, els amos, les obreres, ja ens donen una visió  prou cabdal de la antiga industria. La visita va continuar pels diferents pisos.

Al primer pis, que conserva el terra de fusta original,  hi han diversos espais  per als diversos projectes artístics que diferents artistes de tot el món poden presentar per ser avaluats i en el seu cas rebre el suport i  ajuts adients.

A la segona planta s’han fet uns altells, que permeten donar més espai aprofitable, però mantenint dins del possible l’antiga estructura original.

A la tercera planta es a on s’ha modificat una mica més sobre l’espai original i s’han instal·lat tres sales d’assaig per a les noves activitats i projectes artístics.

Vàrem acabar  la visita tornant a la planta baixa, per veure  una sala polivalent destinada ara a sala d’actes, concerts, teatre, etc…, activitats que  es poden celebrar de forma oberta  al públic en general.

És important l’aprofitament que es faci de les infraestructures i edificis, la major part de gran valor arquitectònic i històric, i que tant arrelades estan en la memòria popular de la gent d’aquells barris. 

Ara són altres temps i s’estan impulsant nous i variats projectes que haurien de permetre  a la ciutat transformar-se  i seguir creixent i creixent. Recentment s’està tornant a plantejar l’ampliació de l’actual  Àrea Metropolitana, fins a una nova àrea que podria abastar fins a 5,5 milions d’habitants. Tot i que últimament s’està produint una massificació turística excessiva per a la pròpia estructura de la ciutat que s’hauria  de  tenir en compte.

NOTA. També volem comunicar a les associades i associats, que la sortida amb visita guiada a  l’Ajuntament de Barcelona la tenim confirmada per al proper dia 15 de Desembre. Ja us comunicarem  en la forma habitual per la inscripció. 

Josep Maria Galcerà