el nostre president presentant l'acte

Esbart, bastoners i geganters, 25 anys de cultura popular a Esplugues

Esplugues de Llobregat, 2  de desembre de 2010.  

L’acte va començar amb una molt interessant intervenció de Joan Solé i Amigó que ens va explicar el paper important que van jugar els ajuntaments en la potenciació de la cultura popular. Va començar reflexionant sobre què és cultura popular com una cosa viva i en plena evolució, de les tradicions que apareixen i de les que es perden. A continuació, partint de la seva experiència de regidor de cultura al primer ajuntament democràtic de Badalona, va explicar la importància del Costumari de l’Amades per la gent que volia recuperar festes tradicionals i no tenien prou referències locals i com aquesta referència no sempre era prou rigorosa. Va acabar reflexionant sobre els paper dels ajuntaments en la situació actual, que ha de servir principalment per afavorir que les entitats tinguin infraestructures públiques per poder desenvolupar la seva feina amb llibertat.
Va intervenir Andreu Belsunces, president dels Geganters que va parlar d’una història que comença l’any 1984 a la vegada neixen els Gegants, la Marta, en Mateu, i en Quim; més tard vindria la Caterina (any 1987). En el decurs dels anys han anat naixent els nostres capgrossos, fins arribar al nombre de catorze, amb nom i història pròpia arrelada al nostre poble. Va explicar també de la importància de les Trobades i dels actes del 25 aniversari.
Sergi Castro, president de l’Esbart, en va fer una història que va començar l’any 85 amb objectiu la conservació i difusió de la dansa tradicional i de creació dels Països Catalans i que ha arribat a la seva maduresa formada per les seccions de Petits, Infantils, Mitjans, Juvenils i Cos de Dansa. Després d’explicar les diferents etapes, va explicar la importància d’incorporar dances de creació actual.
L’Antoni Fontova, president dels Bastoners, va fer un resum històric d’una entitat que es va fundar l’any 1985 i la seva primera actuació va tenir lloc al setembre del mateix any, amb l’apadrinament dels Bastoners de Terrassa. Després de 4 anys d?existència, el grup es va dissoldre. Al 1995, un grup de gent amb ganes de recuperar la cultura popular i tradicional, i en especial el ball de bastons, va tornar a formar la colla. I des de llavors fins avui. Va explicar l’exposició de “25 Anys de Ball de Bastons a Esplugues” que es va veure al Casal de Cultura Robert Brillas fins el passat 3 de juny.

Fotos al Facebook